SpeedmasterMoonphaseBlue2

Pre-Basel 2016: Omega Speedmaster Moonphase Chronograph Master Chronometer

Kako bi malo odvratili pozornost sa noviteta ovogodišnjeg SIHH sajma, Omega je strateški izbacila teaser Speedmaster-a kojeg možemo očekivati u ožujku ove godine na Basel sajmu. Radi se o prvom Speedmaster automatic modelu koji je od nove generacije mehanizama (kalibar 9300) po prvi puta dobio METAS certifikat i Moon phase komplikaciju. Trebali li uopće napominjati da izgleda i fantastično?!

Ok, znamo što mislite: plava boja brojčanika, plava luneta i plavi kožni remen…gotovo sigurno da se radi o titanskom Speedmasteru. Iako je do sada ovo bila praksa kod gotovo svih Omega u ovoj kombinaciji boja, u ovom slučaju radi se o čeličnom modelu. No nemate brige, LiquidMetal luneta i plavi brojčanik sa sunburst uzorkom će vas sigurno dovoljno zaokupiti da zaboravite na taj “nedostatak”.

Iako je baza mehanizma temeljena na 9300 kalibru, Omega je za ovaj model razvila potpuno novi mehanizam Cal. 9904. Uz već spomenutu indikaciju Mjesečevih mijena, prikaz datuma više nije pozicioniran na dnu brojčanika, već je preseljen u lijevi subdial u obliku skale. Ujedno, ovaj model je i prvi Speedmaster Chronograph model koji će dobiti “Master Chronometer” certifikat kojeg izdaje METAS, individualna certifikacijska kuća (konkurencija COSC certifikatu) koja potvrđuje da je sat (ne samo mehanizam) prošao najstrože uvijete proizvođača.

Na samom kraju skale koja prikazuje Mjesečeve mijene, probajte uočiti vrijednost 29,5. Naime upravo toliko dana je potrebno za kompletan lunarni ciklus i ukoliko namjeravati koristiti sat svaki dan, na samom mehanizmu indikatora se mora napraviti korekcija svakih 10 godina. Interesantno je što je sam prikaz Mjeseca izuzetno detaljno prikazan, čak u toj mjeri da ukoliko ga pogledate sa lupom, moći ćete uočiti i otisak astronautskog stopala na površini.

Detaljnije informacije oko ovog modela možete očekivati u ožujku, a preporučena cijena za Omega Speedmaster Moonphase Chronograph iznosi 9.400 CHF.