cara_hero

Jaeger-LeCoultre Reverso slavi 85 rođendan

Ikona – termin koji se u posljednje vrijeme previše olako koristi kada su u pitanju satovi. Doduše, ako bi jedan sat, koji je do dana današnjeg ostao vjeran originalu, zaslužio taj pojam, to bi bio Reverso iz Jaeger LeCoultrea. I od ove godine čak slavi 85. godišnjicu postojanja.

Tribute linija se sastoji od modela o kojima će svi maštati tijekom 2016. godine. I vjerojatno ste pogodili, napravljena je u čast 85. godišnjici modela koji je od davne 1931. godine definirao pojam sportskog sata. Tako prednja strana Tribute Duo modela, barem prema obliku indikatora i kazaljki podsjeća na originalne Reverso modele, a kombinacija plavih kazaljki i srebrne ‘grube’ pozadine djeluje ultra elegantno.

Pozadina je apsolutna suprotnost. Puno diskretnija i moderna sa vrlo jasnim hobnail reljefom na brojčaniku i dan/noć indikatorom pri samom dnu. Mehanizam je već poznati Jaeger kalibar 854A/2 sa ručnim navijanjem i rezervom snage od 45 sati, a najvažnija njegova značajka je što može istovremeno prikazivati dvije različite vremenske zone na oba brojčanika.

Ako je dotični model ipak prejednostavan za vaš ukus, uvijek možete baciti oko na Tribute Calendar. Vrlo slična filozofija gdje su brojčanik i oblik kazaljki vrlo specifični za vintage Reverso modele, ali sa određenom dozom kompleksnosti mehanizma. JLC kalibar 853 posjeduje čak 282 komponente (102 više od Tribute Duo modela) koje osim osnovnih funkcija mehanizma pokreću puni kalendar (dan u tjednu, mjesec, dan u godini), indikator Mjesečevih mijena, dan/noć indikator pa čak i GMT komplikaciju. Iako se sa ovim modelom morate zadovoljiti činjenicom da isključivo dolazi u ružičastom zlatu (bar to nije problem!), računajte da će dolaziti i u nešto većoj dimenziji (49mm * 30mm u odnosu na 42mm * 25.5mm).