IWC-Pilot-Mark-XVIII-SIHH-2016-1

SIHH 2016: Napokon pravi heritage Pilot iz IWC-a

Već smo vam najavili da IWC za početak godine sprema nešto zbilja veliko u svojoj pilotskoj liniji satova, no da budemo iskreni, očekivanja i nisu bila naročito pozitivna. Danas, kada se svi bore za titulu ‘najvećeg’ i ‘najekstremnijeg’, lijepo je vidjeti da se za promjenu stvari vračaju na pravo mjesto. U redu, priznamo da je Heritage 48 i 55 pomalo overkill, ali to su kolekcionarski primjerci koje ćemo (možda) vidjeti jednom ili dva puta godišnje. Novi Mark XVIII doduše je potpuno druga priča. Ovo bi mogao biti teški hit na tržištu!

Ako ste imalo upoznati sa dizajnom pilotskih satova, tada vam IWC Mark serija sigurno nije strana. Praktički od 1944. godine, od kako su W.W.W. modeli (Watch. Wrist. Waterproof.) postali službeni sat Britanskog ratnog zrakoplovstva, Mark serija je postala ikona među pilotskim satovima. Iako je do današnjeg dana predstavljen popriličan broj modela, DNK je u suštini uvijek bio isti – izuzetna čitljivost kombinacijom crnog brojčanika i svijetlih kazaljki, vodootporno kućište, željezni kavez koji štiti mehanizam od magnetskog polja i vrlo čist i jednostavan dizajn. Nije niti čudo da je ovaj model i dan danas hit i što je zapravo jedan od najkopiranijih pilotskih satova na tržištu.

Do danas, posljednja generacija Mark pilota (poznata kao Mark XVII) je nekako odstupala od tipičnog pilotskog IWC-a. Trend “napuhnutih kućišta” je nažalost učinio svoje, pa je promjerom od 42mm (računajte bez lunete) ulazio u sferu poprilično velikih satova. Dodajte k tome i vrlo specifičan datum na brojčaniku (napravljen u stilu visinomjera sa prikazom od tri dana) i egzotični kožni remen i dobili ste jedan paket koji se može na početku čini atraktivan, ali zapravo ima vrlo kratak “rok trajanja”. Mogli bi smo reći da je IWC u novom Marku XVIII praktički promijenio sve te nedostatke.

Kućište je tako smanjeno na 40mm u promjeru, datum je vraćen u ‘normalu’ sa prikazom jednog dana u mjesecu a najbolji detalj je ostavljen za kožni remen. Znate za Santoni, proizvođača cipela koji radi vrhunske kožne remene za malo skuplje IWC modele? Od sada po defaultu stiže i na Mark XVIII modelu i to sa vintage stil preštepom. Ovo je valjda prvi puta da nas više privlači isti model na koži nego na originalnom metalnom remenu. I po prvi puta možete birati između bijelog i crnog brojčanika.

Unutar Mark-a kuca cal. 30110, tipičan “radni konj” od mehanizma koji IWC već godinama koristi, a temelji se na ebauche ETA 2892 mehanizmu. Pouzdan, precizan i  vrlo jednostavan za održavanje, kao što i priliči radnom satu.

IWC Pilot’s Watch Mark XVIII “Le Petit Prince” i Top Gun Miramar

Uz dodatak Mark seriji, IWC je predstavio i dvije linije specifičnih karakteristika. Prva, Mark XVIII “Le Petit Prince”, koja je posvećena pilotu i francuskom autoru Antoine de Saint-Exupéry je limitirana serija koju karakterizira fantastičan plavi sunburst brojčanik i kazaljke od bijelog zlata. U odnosu na standardni Mark XVIII, Le Petit Prince je napravljen u kombinaciji brušenih i poliranih površina, i također dolazi sa kožnim remenom kojeg potpisuje Santoni.

Od 2007. godine, IWC uspješno niza svoje pilotske modele sa amblemom TOP GUN, vjerojatno najpoznatije pilotske škole Američkog vojnog zrakoplovstva. Malo egzotičniji model u odnosu na klasičan Mark, ponajviše jer mu kućište nije od tipičnog čelika već kombinacije polirane keramike i titana a antracitni brojčanik ima iluminaciju u bež tonovima koja simbolizira patinu. Koju god verziju odabrali, tehnički su gotovo identični modeli (uz izuzetak Top Gun modela koji je veći za 1 mm u promjeru). Cijene u Europi trenutačno nisu poznate.