SIHH 2016: A. Lange & Söhne Datograph Perpetual Tourbillon

Kraj prvog dana na SIHH-u i dojmovi se lagano smiruju. Općenito su prvi dani ovakvih sajmova vrlo burni, izlazi stotinjak noviteta i forumi, blogovi i socijalne mreže doslovno pršte novim fotografijama i informacijama o najnovijim satovima. No izgleda da se danas nešto iznimno dogodilo jer je Lange doslovno ukrao show svima. Svi koji su danas posjetili sajam su doslovno bili hiptnotizirani sa najnovijim modelom u superteškoj kategoriji u kojoj se Lange želi okušati sa najjačima. Predstavljamo vam ne samo A. Lange & Söhne Datograph sa Perpetual kalendarom, već i sa tourbillonom i potpuno inovativnim indikatorom rezerve snage. I ukoliko vam i to nije dovoljno, rađen je u platini!

Ovaj vrlo limitirani model iz njemačke pokrajne Glashutte je praktički jedan od najkompliciranijih modela današnjice. U suštini je sastavljen od tri glavne komplikacije, koje za razliku od tipičnih satova ove klase nisu napravljene modularno (kao zasebne komponente spojene u jednu cjelinu), već su konstruirane od nule. Za početak je korištena jaka baza – mehanizam iz Datograph-a Up/Down (prema Philippe Dufour-u, jednom od najprestižnijih urara današnjice, radi se o tehnički najboljem chronographu na svijetu) u kojeg je integriran Perpetual kalendar sa instantnim prebacivanjem datuma preko pušera koji se nalazi na lijevoj strani kućišta. Tako mehanizam sam zna koja je prijestupna godina i sukladno tome 28. ili 29. veljače prebacuje automatski datum na 1. ožujka.

S obzirom da više nije bilo mjesta na brojčaniku za staru lokaciju indikatora rezerve snage (mjesto je ukrao indikator Mjesečevih mijena, precizan do, pazite ovo, 122.6 godina!), u Langeu su taj problem riješili na daleko inovativniji način. Indikator je integriran u samu Tachymetre skalu na lijevoj strani brojčanika gdje ovisno o količini bijele ili crvene boje na skali možete očitati rezervu snage. Ovo je definitivno najbolji detalj na cijelom brojčaniku.

I na kraju stižemo do tourbillona. Lange ga namjerno nije stavio na prednju stranu! Ne ne, samo dostojni smiju okrenuti sat i diviti se kavezu koji nemirnicu mehanizma okreće oko svoje osi svakih 60 sekundi. Specijalno dizajnirani utezi na nemirnici poništavaju utjecaj gravitacijskog polja kako bi se postigla maksimalna preciznosti, a sintetički rubin koji se standardno koristi na svim mehaničkim satovima kao ležaj ovdje jednostavno nije dovoljno dobar. Kod Langea, dobivate dijamant za ležaj!

Nakon što prestanete sliniti na tourbillon, počnete tek uočavati razinu ručnog finiša svake pojedine komponente od kojih je velika većina napravljena od njemačkog srebra. Zapravo, najviše impresionira dubina mehanizma. U ovom slučaju nije bitno napraviti što tanji ili manji sat (dimenzije su i poprilično umjerene – 41,5mm promjera i 14.6mm debljine) već sat koji će vas oboriti s nogu.

Još niste impresionirani? Vratite se na početak posta i pogledajte video. Ako ni to ne pomogne, cijena ovog sata je ravno 295.000€. Ako vas to ne obori s nogu (doslovno) ništa neće!