Oris-Carl-Brashear-Limited-Edition_02111

Oris Carl Brashear Limited Edition

Sigurni smo da se sjećate Oris Sixty Five-a, modela kojeg smo nedavno recenzirali i koji nas je oduševio svojim vintage inspiriranim šarmom, elegantnim i tankim kućištem i pogođenim dizajnom. Danas vam predstavljamo novi sat, koji je i inspiriran Sixty Five-om – ista krunica, isti oblik kućišta, isto zakrivljeno safirno staklo ali i 2mm veći u promjeru. I umjesto visoko poliranog čelika, za materijal kućišta, kunice i lunete je po prvi puta u povijesti Oris branda upotrijebljena bronca. Predstavljamo vam Oris Carl Brashear Limited Edition.

Što je to toliko posebno u bronci da bi završila na ovakvom tipu sata? Bronca je jedan od onih interesantnih materijala koji sa vremenom mijenja karakter. Iznimno je podložna oksidaciji radi visokog udjela bakra, stoga već nakon i najmanjeg izlaganja ugljičnom dioksidu i vlazi (recimo, morskoj vodi) površina kućišta će dobiti vrlo tamnu patinu koja će se iz dana u dan mijenjati. Nakon duljeg vremena, patina na površini kućišta će prijeći u blago zelenkastu boju i time će praktički stvoriti unikatan ‘reljef’ na kućištu sata. Doduše, s obzirom da sama patina se vrlo lako skida sa kućišta i može ostavljati flekove po koži ili odjeći, sat je (kao i većina modela sa brončanim ili bakrenim kućištima) opremljen čeličnim poklopcem.

Bronca je ujedno materijal koji se u samim početcima podvodnih istraživanja koristio u ronilačkim odijelima, ponajviše za vrijeme Drugog svjetskog rata (vjerujemo da svi vidjeli barem jednom vidjeli Mark V ronilačko odijelo). Između ostaloga, ovo je ujedno i glavna poveznica sa imenom “Carl Brashear” koje stoji na ovom limitiranom modelu.

Carl Brashear, rođen 1931. godine, je prvi afroamerikanac koji je postao vojni ronioc Američke ratne mornarice 1954. godine. Tijekom jedne od misija spašavanja hidrogenske bombe 1966. godine kod obale Španjolske, Carl je doživio nesreću prilikom koje je izgubio donju polovicu noge. Unatoč vrlo ozbiljnoj ozljedi, postao je prvi ronioc u povijesti Američke ratne mornarice koji je vračen na punu dužnost sa amputiranom nogom. Primio je titulu počasnog “Master Diver-a” 1970. godine. Vjerojatno će vam ova priča biti poznata iz popularnog filma “Časni ljudi” u kojem Carla glumi dobitnik Oskara Cuba Gooding Jr. (ako kojim slučajem niste pogledali film, stavite ovu najavu “na led” i obavezno ga pogledajte).

Najveća razlika, osim samog kućišta i većeg promjera za 2mm, je i brojčanik koji je ne samo dobio novi dizajn i raspored satnih markera, već i pozadinsku boju koja se mijenja iz tamno plave u centru brojčanika sve do crne na samim rubovima. Izvrstan kontrast je postignut sa pozlaćenim satnim indikatorima i kazaljkama koji su punjeni Super-Luminovom kremaste boje. Doduše, vjerojatno i najljepši dio sata, sam poklopac mehanizma je ukrašen reljefom ronilačke kacige i Carlovim citatom: “It’s not a sin to get knocked down, it’s a sin to stay down”.

Unutar kućišta kuca Orisov kalibar 733 koji je baziran na Sellita SW200 mehanizmu koji uz prikaz vremena prikazuje i dan u mjesecu na samom dnu brojčanika. Prateći tehničke karakteristike Sixty Five modela, novi brončani Oris je također vodootporan do 100 metara dubine što je čisto dovoljno za bilo kakvo rekreativno ronjenje. Trenutačno ovaj model nije raspoloživ na našem tržištu, ali preporučena cijena će mu biti oko 2.600 CHF. Limitiran je na svega 2000 primjeraka.