IWC Big Pilot’s Heritage Watch 48 b

SIHH 2016 – IWC Big Pilot’s Heritage 48 i 55

Nova Godina je napokon tu, što znači da je uz travanj, prvi mjesec u tekućoj godini najnapetiji za svakog ljubitelja satova. Zašto? Kreće SIHH, drugi po veličini sajam švicarskih satova u kojih svega nekolicina odabranih predstavlja svoje nadolazeće modele. Za IWC, svaka godina kreće identično na SIHH-u. Kada određene manufakture obnavljaju svega par modela za tekuću godinu, IWC radi na kompletnom obnavljanju cijele tematske kolekcije.

Prošle godine je tako predstavljena nova kolekcija Portugieser-a, 2014. je bila godina Aquatimer-a dok je 2013. re-izdanje doživio model Ingenieur. Time je IWC praktčki napravio puni krug nakon nove pilotske serije iz 2012. stoga je i logično da će ove godine fokus biti usmjeren na zrakoplove i navigaciju.

Iako je u principu najavljeno čak 20 novih pilotskih modela, veliku većinu nećemo vidjeti do 18. ovog mjeseca kada će SIHH otvoriti vrata sajma. No, možemo vam dati uvid u dva Heritage modela koji su napravljeni u čast prvim pilotskim ručnim satovima (još poznatiji kao B-Uhr) koje je IWC proizvodio za vrijeme Drugog svjetskog rata. IWC Pilot kolekcija je oduvijek vukla korijene iz tih prvih, vintage modela napravljenih prije pedesetak godina, ali nova Heritage kolekcija je prvi pravi i izvorni re-issue.

Originalni B-Uhr satovi ne samo da su bili veliki, već i ogromni čak i za naše današnje pojmove. Sa 55mm u promjeru, više su nalikovali stolnim satovima na ruci, ali s obzirom na njihovu namjenu, estetika i ljepota su bili zadnji na popisu zahtjeva.

Novi re-issue modeli nisu ništa manje impozantni po pitanju dimenzija. Veći, 55mm model koji je praktički kompletno preuzet sa originalnih B-Uhr specifikacija iz 1940′ godina će sigurno biti fokusiran na kolekcionare i teške ljubitelje vojnih satova. Uostalom i činjenica da je limitiran na svega sto primjeraka to i potvrđuje. Udobnost i nosivnost ovdje nisu bili primarni ciljevi.

U nešto manjoj, ali ništa manje impozantnoj dimenziji od 48mm dolazi Big Pilot’s Heritage 48, također limitiran model ali ovaj puta u 1000 primjeraka. No koji god od ova dva modela odabrali, oba će doći u kućištu od titana sa pjeskarenom površinskom obradom čime se ipak koliko toliko dobilo na nosivosti. Pjeskareno kućište i predimenzionirana “onion” krunica su samo neki od elementa posuđenih od B-Uhr satova, a znalci će poznate karakteristične linije prepoznati i u detaljima na brojčaniku.

Za početak, indikatori ‘3’ i ‘9’ koji su nestali sa IWC Pilot modela od 2002. godine su ponovno vraćeni, legendarni trokut na ’12h’ indikatoru je ponovno povećan na standardnu veličinu i svi indeksi , uključujući i minutne podjele, pa čak i kazaljke su premazani iluminacijskom bojom koja bež tonovima imitira patinu. Dizajneri su toliko išli u detalje da su ove modele opremili sa gotovo autentičnim kožnim remenima, koji na samom kraju imaju prišivenu kožu koja služi kao osigurač , kako sat uslijed stavljanja na ruku ne bi spao sa zapešća u slučaju nehotičnog rukovanja.

Iako su vizualno gotovo identični, mehanički se u potpunosti razlikuju. Manja, 48mm verzija tako ‘pod haubom’ nosi IWC in-house kalibar 59215, ručno navijani mehanizam koji potpuno navinut pohranjuje čak 192 sata rezerve snage (drugim riječima, punih 8 dana). Pozadina sata je također ostala vjerna originalu, ali IWC je ipak ostavio mali prozor koji prikazuje rezervu snage. Sam mehanizam ima i prikaz datuma (na poziciji ‘6h’).

Veći, IWC Big Pilot’s Heritage 55 je više vjeran originalnom B-Uhr satu, stoga mu i priliči mehanizam sličnih karakteristika. Za razliku od modernog 59215 kalibra koji kuca na 28.800 bph, IWC je odlučio koristiti ‘sporiji’ calibre 98300 mehanizam koji radi na 18.000 bph. Rezerva snage mu je svega 46 sati, što u suštini znači da ćete ga vrlo vjerojatno navijati svaki dan, a kao i moderna verzija, ima mali subdial na 6h koji služi za prikaz tekućih sekundi.

IWC calibre 98300

Cijene ovih modela još uvijek nisu poznate, ali svakako pratite našu službenu temu na FORUMU za više novih informacija