IMG_7416

TUDOR Fastrider *RECENZIJA*

Ove godine za vrijeme trajanja Basel sajma Tudor je predstavio nešto što je urarski svijet totalno iznenadilo – svoj prvi in-house mehanizam koji je predstavljen u North Flag modelu i sve popularnijem Pelagosu kao ultimativnom ronilačkom alatu. Predstavljanje novog mehanizma je u neku ruku i ukralo show drugim Tudor modelima koji su predstavljeni u isto vrijeme a vizualno gotovo i ne zaostaju.

Tudor se kao brand odavno distancirao od imiđa “jeftinog Rolex-a” što već iz godine u godinu čvrsto pokazuju. Heritage Black Bay kolekcija postala toliko popularna da se i zadrti ljubitelji Rolex-a često znaju uloviti sa crvenim ili plavim modelom na ruci, a što se tiče recimo Heritage Chronographa, još uvijek stojimo iza tvrdnje da je to vjerojatno jedan od najljepših modernih chronographa koje možete kupiti na tržištu.

I dok su obje kolekcije namijenjene ljubiteljima bogate Rolex – Tudor tradicije, Fastrider je okrenut malo drugačijoj filozofiji, orijentiranoj mlađoj populaciji. Čak i ako doslovno prevedete njegovo ime (eng. Fast Rider – brzi trkač) već možete dobiti okvirnu sliku kome je sat namijenjen. Kombinacija brušenog metala, keramičkih umetaka od mat crne boje, žarkih boja brojčanika, kožnih remena čiji nabori repliciraju vintage sjedala na trkačim motorima…naprosto svaki element vrišti sportskim pedigreom.Fastrider kolekcija je započela kao kolaborativni projekt 2011. godine u suradnji sa Ducatiem (ukoliko ste živjeli ispod kamena zadnjih pedesetak godina, riječ je o ‘Ferrari-u’ u moto svijetu). Naravno, sve tri boje brojčanika koje su predstavljene ove godine nisu slučajnost, već nose DNA tri nova Ducati Scrambler motocikla koji su paralelno predstavljeni na tržištu. Žarko žuta, krvavo crvena i maslinasto zelena u kombinaciji sa tamnim PVD markerima i kazaljkama djeluju impozantno i iako smo u početku ‘pali’ na egzotične verzije, na kraju nas je i zelena gotovo najviše osvojila. Za razliku od sestrinske tvrtke Rolex koja je u potpunosti konzervativna i stroga, Tudor ima puno veću slobodu u samom dizajnu što je primjetno na gotovo svakom kutku.

Kućište promjera 42mm djeluje pomalo klasično kada ga gledate direktno, ali dovoljno je da bacite pogled sa boka kako bi uočili geometrijski oštre ali nepravilne obline. Čak i pušer za promjenu datuma, za koji vam je potreban mali alat u obliku Tudor logotipa, nije napravljen u dosadnom ovalnom obliku, već je izveden u amblemu Ducati-a sa kombinacijom poliranog čelika i elemenata PVD-a.

Da Tudor pomalo pati na kultne modele iz svoje bogate povijesti je vidljivo i na brojčanicima Fastrider modela. Kombinacija triju boja sa ‘Panda’ subdialovima i gotovo sterilnim brojčanicima osim natpisa ‘Tudor Geneve’ praktički vrišti vintage štihom. Čak iako malo pogledate Bumblebee model (nadimak kojem smo dodijelili žuto-crnom Fastrideru) gotovo bi se zakleli da je rađen u suradnji sa dizajnerima koji stoje iza Lamborghini Miura-e. Naravno detalji tu ne prestaju.

Krunica kojom se upravljaju mehaničke funkcije poput postavljanja vremena ili navijanja mehanizma je potpisana Tudorovim logotipom, sub-dialovi na brojčaniku imaju visoke reljefne obrube sa kombinacijom koncentričnih kružnica u podnožju. Svi indikatori, uključujući i kazaljke su naneseni sjajnim PVD premazom a praktički neprimjetan na prvi pogled, unutarnji chapter ring, je konstruiran od mat crne baze i sjajnih minutnih podjela. Neki elementi nisu vidljivi odmah na prvi pogled, ali kada ih uočite, shvatite da su se dizajneri zbilja otišli korak dalje.

Zapravo jedina mana (ako bi ju uopće mogli nazvati manom) u odnosu na skuplju sestrinsku tvrtku bi bio mehanizam. Za razliku od Rolex-a, koji isključivo koristi svoje in-house mehanizme u svim svojim ručnim satovima, Tudor koristi mehanizme ETA kompanije. Tako se u ovom modelu nalazi ETA 7753, jedna od verzija obitelji 7750 mehanizama koja je već desetljećima poznata po pouzdanosti i preciznosti kao i rezervi snage od 46 sati. Doduše u ovoj verziji mehanizma, komplikacija datuma se ne podešava preko krunice, već preko ‘Ducati’ pušera na boku kućišta uz pomoć pripadajućeg alata. No iako se na boku nalazi spomenuti pušer, Tudor je deklarirao sat na vodootpornost od 150m, čime se rijetki chronograph modeli koji nisu deklarirani kao ronilački mogu pohvaliti. Ako ste ljubitelj metalnog remena nažalost ste ograničeni na stariju verziju Fastrider modela (referenca 42000). U protivnom možete birati između sportskog gumenog ili, ako baš želite totalni vintage izgled, fantastičnog kožnog remena na deployant kopči. Kopča je priča za sebe jer ne samo da je izuzetno udobna i sigurna na ruci, izvedena je u obliku zaštitnog znaka Tudora, a keramički ležaji na preklopnom dijelu garantiraju da će kopča sigurno raditi desetljećima. Sa unutarnje strane nema niti jednog oštrog elementa koji bi uzrokovao nelagodu prilikom duljeg nošenja a i sama debljina kopče je relativno umjerena čime je postignut dobar balans sa čeličnom ‘glavom’ sata. Vizualno gledajući, koža je možda logičniji izbor jer je istovremeno sportska i ‘finija’ opcija, ali uvijek možete eksperimentirati sa gumom i nekim aftermarket remenom jer svi Tudor modeli imaju standardne dimenzije prihvata za remen.

U suštini, Fastrider je fantastičan mix modernog i starog upakiran sa Rolex završnom obradom i cijenom koja je vjerojatno i najbolji adut ovog modela, barem ako uzmemo u obzir konkurentne modele. Kao ‘poslovnjak’ će malo teže proći u situacijama u kojim se zahtjeva nešto stroži dress code ali kao vikend “grab ‘n’ go” sat jedan boljih i atraktivnijih sportskih modela.

Tudor Fastrider kao i cijelu Tudor kolekciju satova možete pronaći kod zastupnika Mamić.