12276982_802449676550928_1892402760_n

Najbolji Božićni pokloni za ljubitelja satova

Što staviti pod bor osobi koja ima sve? Ništa! Apsolutno ništa, jer kao što ste i zaključili, ta osoba ima sve! To su zapravo najkompliciraniji ljudi za kupovinu blagdanskih poklona. Znate li tko je jako blizu njima? Ljubitelji satova! Jer iako im je kolekcija prepuna satova, remenja i dodataka koje bi trebali potražiti u riječniku, još uvijek maštaju o tom vintage Rolexu sa Pepsi lunetom ili Patekovom Perpetual Calendaru. Ali polako, morate i shvatiti te ljude (nas). Mi smo ljubitelji mehaničke umjetnosti i da nam kupite piđamu sa kazaljkama koje svijetle u mraku, bili bi sretni ko malo dijete. Ali prije nego što kupite taj poklon, bacite oko na našu top listu ovogodišnjih Božićnih poklona, s kojim bi i mi bili prezadovoljni!

1. Kožni etui za satove

Estetski vjerojatno najljepši poklon na našoj Božićnoj listi, kožni etui za satove (još poznat kao leather watch rool) je idealni dodatak svakom ljubitelju koji često putuje ili želi zadiviti ekipu na godišnjim okupljanjima ljubitelja satova. Individualni kožni džepovi štite satove od potencijalnih ogrebotina a pojedini modeli imaju čak i posebno mjesto za alate kako bi mogli na licu mjesta zamijeniti remene. Cijene se kreću od 80€ pa sve do 300€ (ovisno o proizvođaču) a predlažemo vam ručno rađeni model od Bakeka Strapsa od ultra kvalitetne kože.

2. Komplet alata

Kad smo već kod alata, ovo je jedan od poklona koji će se kad tad morati naći u rukama kolekcionara. Ukoliko voli kombinirati ton boje cipela sa kolekcijom kožnih remena, priuštite mu jedan Bergeon 6767-F. Doduše, za zaviriti pod snap-on poklopac vintage sata potreban je ipak jedan set alata. Za 20-tak dolara već možete kupiti solidan na eBayu, a za prvu silu će odlično poslužiti.

3. Literatura o satovima

Iako je internet danas prepun informacija o satovima, zapamtite da je dobra knjiga zlata vrijedna. No prije nego li se odlučite na ovakav poklon, predlažemo da se fokusirate na određeni brand ili tip sata kao glavnu tematiku. Goldbergerova ‘biblija’ o čeličnim Patek Philippe satovima ili Mondani enciklopedija o Rolex-u je gotovo uvijek sigurna opcija, ali zasigurno nećete pogriješiti ako uzmete kakvu knjigu o Tudor ili Omega sportskim modelima.

4. Lupo

Pravi hardcore kolekcionari se ne mogu nazvati ljubiteljima satova bez poštenog lupa. Uđite sa tim sićušnim komadom stakla kod bilo kojeg dilera satova i svi će znati da sa vama nema šale. Lupo je jedan od prvih ‘alata’ koje bi trebali nabaviti, bilo da tražite nepravilnosti na vintage brojčanicima, proučavate stanje zupčanika u mehanizmu ili se pak divite razini obrade čelika na novim satovima. Jedan Bergeon 4422 za desetak eura je čisto dovoljan za početak, međutim ako se zbilja želite počastiti i ne pitate za cijenu, obavezno pogledajte Loupe System. Dakle, čak i ako vaš najdraži frik za satove ima najkvalitetnije lupo, šanse su gotovo nikakve da posjeduje Loupe System. Samo lupo je konstruirano od najboljih mogućih materijala, a sustav leća koje omogućavaju gotovo perfektno 6x uvećanje bez ikakvih distorzija je konstruirano poput leća za SLR fotoaparate. Čak i ako vam cijena nije dovoljno paprena, možete ga naručiti i sa dodatnim elementima od drveta ili karbona.

5. Kožni NATO remen

NATO remeni su u posljednje vrijeme hit. Neovisno da li ga nosili na vintage Pateku ili klasičnom Seiko SKX diveru, jednostavno izgledaju cool. Kada još uzmete u obzir i relativno pristupačnu cijenu od par dolara na eBayu i gotovo bezbroj kombinacija boja, zbilja možete oživiti i najdosadniji sat. Doduše, kako su NATO remeni sada špica, kožni NATO remeni sa prirodnom patinom su jedan od top poklona koje možete pokloniti ljubitelju satova. Zamislite ga samo na vintage Omegi Speedmaster sa patinastim markerima ili starijem Rolex DateJust-u. Savršena kombinacija. Cijene im kreću od 20-tak € a za ručno rađene serije od nešto kvalitetnije kože (poput Bulang and Sons-a na slici) morate izdvojiti oko stotinjak eura.

6. Manžete

Morate priznati da je ovo fora i za osobe koje totalno ne pate na satove. Manžete u obliku malih mehaničkih mehanizama koje čak i u nekim verzijama možete naviti da nemirnica radi svoj posao. Još ih niste naručili? Vjerujte nam, ovo je must have poklon za svega dvadesetak eura na eBayu.

7. MoMa Perpetual Calendar

Vrlo atraktivan objekt koji može poslužiti kao ukras na stolu a ujedno služi i kao godišnji kalendar. Po dizajnu možete zaključiti kako je godinama jedan od best sellera MoMa design shopa a i dodatna fora je što radi na magnete. Ovo zasigurno kupujemo, jer cijena od svega 40$ je jednostavno predobra!

Nadam se da smo vam barem malo pomogli oko odabira. Ako ništa drugo, dobili ste ideju za sljedeću godinu. Ugodno šopingiranje!