b05d562a67aaf92a070a89820ef76d50

Tudor napokon predstavio Black Bay BLACK !!!

Izgleda da su nam horološki Bogovi napokon ispunili želju jer nakon pune tri godine čekanja od kada je prvi Heritage Black Bay predstavljen na sajmu u Baselu, napokon smo dobili crni model koji očekujemo od prvog dana. Prije nekoliko dana ste sigurno pročitali najavu da Tudor sprema i unikatnu verziju Black Bay-a koja će biti prodana u dobrotvorne svrhe na Only Watch aukcijama. I da, složili smo se da je to vjerojatno najbolji mogući primjer modernog vintage sata. Da li se komercijalna verzija crnog Black Baya može barem malo približiti tome? Vjerujte mi, i više nego što mislite….U Baselu 2012. godine, kada je prvi Black Bay predstavljen u bordo crvenoj boji je gotovo trenutačno oduševio javnost. Veliki dio te privlačnosti je bio sakriven u malim detaljima, u toploj kombinaciji crvene lunete i gilt (zlatnih) kazaljki. I što je najbolje, iako je bio u potpunosti nov, djelovao je kao sat koji je proveo u hibernaciji pedesetak godina. Sljedeće godine, 2013. stigao nam je Black Bay u plavim tonovima, i ako se u suštini radilo o identičnom satu, u živo je sat daleko više od obične kopije ‘crvenog’. Dok je prva varijanta bila vatra, plava je bila led.

Postojale su špekulacije da ćemo i ove godine u travnju ugledati novu verziju, ali show je ukrao novi Tudorov mehanizam u North Flag-u i Pelagos-u. I sada kada je napokon predstavljen javnosti, uopće nam nije žao da smo se morali strpiti tih par mjeseci. Pogođen je fantastično!

U ovom trenutku je potrebno napomenuti kako je novi Black Bay BLACK tehnički identičan svojim prethodnicima. Po dimenzijama, remenima pa čak i mehanizmu (koliko god smo ga željno iščekivali, zasada još uvijek ništa od Tudorovog in-house kalibra). I iako taj podatak većinom ostavljamo za kraj, čak će mu i cijena biti identična kao i “crvenom i plavom bratu”. Što je onda toliko posebno u u njemu i zašto je zapravo toliko atraktivan?

Filozofija iza recepta Tudora Black Bay nije toliko jednostavna kao i kod konkurentnih re-isuue modela. Za razliku od njih, koji su se većinom orijentirali na striktno jedan model, Tudor nije skrivao činjenicu da je posudio najbolje elemente iz svojih kultnih satova i upakirao ih u jedan paket. Uostalom, dovoljno je kliknuti na sliku ovog Tudor Submariner 7922 modela, i odmah će vam biti jasno zašto je ova posljednja verzija toliko cool!

Najinteresantniji detalj kod novog crnog Black Baya je zapravo činjenica koliko je dijametralno suprotan od svoje “braće”. Dok su crveni i plavi na suprotnim stranama spektra, crni upada u čistu konzervativnu sredinu. U centru je brojčanik koji je gotovo identičan bordo modelu gdje mu kazaljke od ružičastog zlata, svi natpisi i minutne podjele su napravljeni u gilt (zlatnoj) boji a vintage Tudor logotip daje posebnu karizmu. S vanjštine, crna luneta je ovog puta potpuno matirana a kao najslađi dodatak, pogotovo za ljubitelje Rolexa Submariner 5510 ‘Big Crown’ je crveni trokut kod centralne perle.

Kao i postojeći Black Bay modeli, kompletno kućište je brušeno, uz mali izuzetak poliranih bokova. Rubovi koji su pod kutem brušeni su dodatan plus koji govori o razini obrade kućišta, a to je detalj s kojim se i sestrinjska tvrtka Rolex više ne može pohvaliti. Sličnost i sa starim Submarinerima (od Rolex-a i Tudor-a) je vidljiva i na ogromnoj krunici promjera od čak 8mm koja također ima i ugraviran logotip. U kratkim crtama, novi Black Bay je daleko više formalan u odnosu na crvenu ili plavu verziju što je i vrlo čest slučaj sa crnom bojom. Doduše, zlatni detalji na brojčaniku, bež iluminacija koja simbolizira patinu i sama sličnost sa vintage modelima ga jednostavno ne čini dosadnim. Uostalom, ovo je nešto najsličnije i najpovoljnije što možete kupiti danas da izgleda kao Rolex 6538 – ili kako ga okorjeli Rolex kolekcionari nazivaju “James Bond Submariner”.

Kao i prethodne verzije Tudor Black Baya, neovisno da li kupili verziju na kožnom ili metalnom remenu, u paketu ćete također dobiti i originalni NATO remen (navodno rađen od istog materijala i iste manufakture koja radi odjeću za Papu). Nije ni čudo da je zadnje tri godine ovaj model apsolutni hit za Tudor. Volite vintage satove ali ujedno ne volite sve probleme koji se vuku za njima? Ovo je sat za vas! Volite vintage Rolex Submariner ali baš ne volite premium cijene od 5 ili 6 znamenaka? Ovo je sat za vas!! Imate crvenu i plavu verziju? Znate već, ovo je sat za vas!!!