a76f5b0b6659488dd1ecc217ca0d590f

MB&F Arachnophobia

Ako kojim slučajem imate i najblaži oblik arahnofobije (odnosno straha od pauka) bilo bi vam pametno da ovog trenutka zatvorite Portal Satova, ne želimo vam prouzročiti dodatne noćne more. Za ostatak vas koji se kakti ‘ne bojite’ pauka (a zaobilazite ih svejedno u dalekom luku) predstavljamo vam nešto najluđe što je izašlo iz MB&F manufakture: Arachnophobia!Arachnophobia je … zbilja nećemo ublažavati, gigantski stolni sat napravljen u obliku tarantule. Prema Max Busseru, glavnom dizajneru u MB&F-u, ideja o ovakvom projektu je inspirirana skulpturom “Maman” umjetnika Louise Bourgeois-a. No za razliku od skulpture koja mjeri preko 10 metara visine i širine, Arachnophobia ima nešto umjerene dimenzije. Sa svega 40 cm u promjeru je dovoljno mala dimenzija primjerena za stolni sat, a opet dovoljno velika da uzrokuje infarkt znatiželjnih očiju. 

Uz MB&F, iza ovog projekta stoji i L’Epée 1839 (zaslužni za fantastični “Starfleet Machine“) stoga pozornost koja je usmjerena na mehaničku izradu ‘kostura’ je bez premca. Tijelo Arachnophobie je je zapravo baza mehaničkog mehanizma sa rezervom snage od osam dana koje je konstruirano u linearnoj formi. Srce mehanizma, nemirnica, kuca na strani glave, dok je glavna opruga preseljena na pozadinu. Na vrhu se nalazi dvostruka kupola sa dvije zakrivljene kazaljke koja prikazuje tekuće sate i minute. 

Kompleksan oblik noga tarantule je bio izvediv isključivo uz pomoć kalupa, s time da je svaki pojedini element ručno poliran i brušen. Na sreću (ili nesreću drugih), zglobovi su konstruirani preko kugličnih ležaja, tako da možete eksperimentirati i sa agresivnijim položajima.

Iako je primarno namijenjen na stol, ovaj sat možete objesiti i na zid uz pomoć nosača. Zapravo, logičnije da se ovakav sat nalazi i na zidu, samo koliko će to biti pametno za vaše zdravlje (recimo kada u gluho doba noći krenete po čašu vode i zaboravite na to čudo na zidu), vrijeme će pokazati.

MB&F Arachnophobia će biti raspoloživa u bijelom ili žutom zlatu (u žutom izgleda naprosto sjajno) po cijeni od 15.300 CHF, odnosno 17.500 CHF.