IMG_6661

Bulova Sea King *RECENZIJA*

Dok je urarski svijet zaokupljen tehnološkim dostignućima i novitetima koje si može priuštiti svega 1% populacije, često se znaju u tom moru vijesti zagubiti manufakture koji su cjenovno daleko prihvatljivije. Bulova je oduvijek slovila kao jedan odličan bang-for-buck brand, i od ove se godine osjetila poprilična aktivnost u njihovim vodama.U ožujku na najpoznatijem urarskom sajmu u Baselu, Bulova je proslavila čak 140. godina postojanja, staž s kojim se rijetki mogu pohvaliti, te je ujedno predstavila cijeli niz noviteta. Iako je godinama Bulova bila poznata kao brand malo klasičnijih satova, od travnja ove godine fokus je pao na usko specificirane modele. Tako je prezentiran re-issue naslijednik SpaceView modela iz 60′ i 70′ godina, military model rađen po uzoru satova vojnih oružanih snaga a najveći hit je ostvarila nova Sea King kolekcija ronilačkih satova.Bulova će u 2015. godini većinu satova opremati sa svojim UHF (Ultra High Frequency) kvarcnim mehanizmima. Iako nismo pretjerani ljubitelji te vrste mehanizama, sa tehnološke strane će biti vrlo interesantan prosječnom ljubitelju satova jer sa trostrukim kvarcnim oscilatorima koji kucaju na 262 kHz će zadovoljiti i one najzahtjevnije po pitanju točnosti.Tako će svi modeli ronilačke Sea King kolekcije biti opremljeni novim UHF mehanizmima, odnosno svi modeli osim najnaprednijeg i limitiranog 50mm giganta od titana koji je upravo stigao na test. Iako je samo ime preuzeto sa vrlo popularnog modela iz prošlosti, Bulova se nije orijentirala na izdavanje još jednog u nizu re-issue modela. Umjesto toga, okrenuli su se kompetno novom izgledu.Dizajn je u nekim horološkim razmjerima moderan. Vrlo jasan i “masni” font na brojčaniku i luneti daje do znanja kako je riječ o satu koji će sigurno biti tema razgovora većinu vremena. Doduše detalj koji će aktivirati poglede znatiželjnih očiju je lociran sa lijeve strane kućišta. Radi se o specijalnom sustavu zaključavanja lunete, kako uslijed ronjenja ili neke aktivnosti ne bi došlo do nehotičnog pomicanja i time skraćivanja vremenskog intervala koji pratite.

Sustav radi na način da se obostrano pritisnu gornji i donji pušer koji izbacuju titansku polugu iz početnog položaja, omogućavajući tako slobodno okretanje lunete u smjeru obrnutom od kazaljke na satu. Kako bi ponovno zaključali lunetu, dovoljno je samo polugu postaviti u gornji položaj. U principu, ovaj sat se može gledati kao jeftinija alternativa Omege Ploprof. I kao i Ploprof (ne, ne pričamo o vintage legendi već o novom modelu) njegova glavna namjena je da bude otkačen i zabavan, što mu i polazi za rukom. Doduše, s njim možete zaroniti i do kilometar dubine, stoga nemojte misliti da je sve šala i zabava. Ovo je ozbiljan ronilački instrument!U unutrašnjosti su stvari daleko jednostavnije od vanjštine. Zaboravite da ćete na ovakvom ronilačkom modelu naići na neki ultra komplicirani automatic mehanizam. Smisao ovakvih satova je da budu što pouzdaniji a time i jeftini za održavanje. Međutim, pojam ‘jeftino za održavanje’ nemojte zamijeniti sa pojmom ‘jeftino’, jer kod japanskog Miyota mehanizma taj izraz ne postoji u rječniku.

Ovakav mehanizam probajte usporediti sa 2.0 dizel motorom u VW Golfu. Dakle zaboravite na skidanje brzinskih rekorda na stazi Grobnik i nekakvu “ekskluzivu” po pitanju broja cilindara i konja, ali mala potrošnja i dobre performanse će vam povremeno izmamiti barem djelomičan smiješak na licu.Istina, nema finesu prilikom navijanja ili podešavanja vremena kao tipični ‘švicarac’, ali po pitanju pouzdanosti mu nema premca. I prema Bulovi, mehanizam Miyota 8215 je dodatno modificiran na polju automatskog sustava navijanja i anti-shock svojstva što je dodatan plus.
Uzrečica “Vrag je u detaljima” vrijedi i za Bulovu Sea King, jer gotovo svaki kutak naglašava kako je riječ o ozbiljnom ‘ronicu’. Sa boka kućišta je integriran HEV (eng. Helium Escape Valve) koji vam može biti od presudne važnosti ukoliko se bavite ronjenjem sa saturacijskim komorama. Vrlo sterilan brojčanik sa kričavo narančastim kazaljkama ima izvrsnu čitljivost, a vrlo dobar iluminacijski premaz je čak i vidljiv u lagano zamračenoj prostoriji. Gumeni remen promjera 26mm je dovoljne duljine i za najekstremnija zapešća, a Bulova će vas čak opremiti i sa ekstenzijom kako bi mogli koristiti sat i na suhom ronilačkom odijelu.

Mali detalji poput titanske kopče i keepera nisu pretjerana novost, ali lijepo upotpunjuju ukupan dojam sata. U odnosu na njegovu zapanjujuću dimenziju, Bulova Sea King začuđujuće udobno stoji na ruci. Sve je to moguće zahvaljujući titanskoj konstrukciji i maloj težini ali i gumenom remenu dovoljne debljine koji fiksira sat na zapešću.

Međutim, koliko god bio on lagan, dimenzije je teško sakriti, stoga zaboravite na povremeno nošenje ovog sata na košulju ili jaknu sa užim rukavima. Sea King uživo djeluje kao sat koji je svake sekunde spreman za podvodnu akciju i u neku ruku to je i posebna čar kod ovakvih satova. Zabavni su, interesantni i posebno je zadovoljstvo znati da nosite nešto što može zaroniti 1000 metara ispod površine, iako niti jedno ljudsko biće ne može preživjeti na toj dubini.Bulova Sea King Automatic 96B226 je limitiran na svega 500 primjeraka, a možete ga pronaći na Dicta WEB shopu.


There are no comments

Add yours