Sinn 103 A Sa B 4q

Sinn predstavio novi “Arktis” za 2015!

Pilotsku ‘103’ seriju iz Sinn manufakture bi mogli bez problema svrstati među najdraže chronograph satove na tržištu. Po dizajnu, pedigreu i pojedinim elementima poput crno-bijelog kontrasta i tog toplog pleksi kristala jako podsjećaju na legendaran Speedmaster Professional, no za razliku od dotičnog modela, Sinn 103 će vas ispasti gotovo trećinu te cijene, što je nevjerojatno dobar omjer uloženog i dobivenog. Uz to, satovi se nisu gotovo promijenili od 1960′, što će cijeniti publika malo više orijentirana na vintage štih. I detalj koji dodatno upotpunjuje cool faktor kod ovih Sinn chronographa je što se i dan danas koriste kao instrumenti na rukama komercijalnih i vojnih pilota. To dovoljno govori o njihovoj kvaliteti. Za 2015. Sinn je pripremio novi pilotski ‘103’ chronograph i to u našoj najdražoj boji – plavoj. Ovo mora biti dobro!Sinn po običaju nije “izmišljao toplu vodu” već je postojeći dizajn upotpunio malim detaljima kako bi konstruirao još atraktivniji model. Ako niste primijetili, 2015 je godina plave boje. Svi ju koriste i pokušavaju ju integrirati u postojeće modele, no rijetkima to zaista i uspijeva. Sa crnom bojom nema problema, jer može imati samo jednu nijansu – crnu. No sa plavom bojom je već problem, jer različiti tonovi mogu jako utjecati na sam završni izgled sata.

Iako titulu najatraktivnijeg plavog chronographa još uvijek drži model Arktis (nažalost više nije u proizvodnji), novog Sinn 103 A St B (sufiks od Automatik Saphir Blau) bi mogli proglasiti dostojnim zamjenikom. Brojčanik u plavim metalik tonovima je obogaćen i sunburst uzorkom kako bi mijenjao tonove ovisno o kutu gledanja, a pozadinska kremasta boja sub-dialova dodatno upotpunjuje vintage šarm.Maknemo li boju sa strane, novi plavi ‘pilot’ je ujedno i vrlo tehnički potkovan, i to tehnologijama isključivo rezerviranim za manufakturu Sinn. No za početak, spomenimo ‘mlazni motor’. Iako je već pomalo standard u industriji, automatski ETA 7750 chronograph je ujedno i logičan izbor za ovakav tip satova. Vrlo precizan, poprilično jednostavan, robustan i najvažnije – jeftin za održavanje. Kako bi se što duže održao mehanizam u zdravom stanju, Sinn je unutrašnjost kućišta ispunio inertnim plinom. Osim što usporava propadanje ulja na ležajevima, inertni plin također sprečava zamagljenje unutrašnje strane safirnog stakla uslijed nagle promjene temperature.Uz inertni plin, korištena je i ‘Ar-Dehumidifying‘ tehnologija koja u suštini sprečava nakupljanje vlage u kućištu. Unutar kućišta se nalazi stakleni cilindar ispunjen prahom bakar-sulfida koji ima dvostruku ulogu. Prvo što u velikoj mjeri na sebe veže vlagu, koja je neprijatelj broj 1. bilo kojeg ručnog sata i njegovih komponenata i drugo što uslijed tog procesa mijenja boju (cilindar je vidljiv sa boka kućišta) što je ujedno i indikator da je sat ‘zreli’ za servis.

Za novi Sinn 103 A St B ćete se morati malo požuriti jer je nažalost limitiran u svega 500 primjeraka. U samom paketu sat stiže sa čak dva remena, kožnim plavim sa aligator uzorkom, vojnim zulu remenom i pripadajućim alatom. Po cijeni od 1.990€ dobivate zbilja elegantan chronograph konstruiran po njemačkim standardima, odličnim 7750 automatic mehanizmom i  high tech tehnologijom. Više informacija na www.sinn.de.