MB&F MusicMachine 3 “TIE Fighter”

Prema svemu sudeći, MB&F bi trebao postati licencirani ‘Star Wars‘ i ‘Star Trek‘ proizvođač ‘igračaka’ za najžešće fanove franšize! Sjećate se vjerojatno najoriginalnije glazbene kutije u obliku broda Starship Enterprise? Trekkie fanovi se vjerojatno neće složiti, ali imamo za vas nešto impresivnije! Nova glazbena kutija, ponovno u suradnji sa tvrtkom Reuge je inspirirana dizajnom jedne od najprepoznatljivih letjelica u ‘Star Wars‘ univerzumu, još poznata kao TIE Figher. Još kada saznate da to čudo i pušta tematsku glazbu Star WarsaBilo da ste okorjeli SciFi fan ili jednostavno entuzijast za satove (što i jeste, jer u protivnom ne bi bili tu), morat ćete se složiti s nama da je ovo jedan od najimpresivnijih stolnih mehaničkih ukrasa ikada. MusicMachine 3 nam dolazi iz MB&F-a, one malo “lude” manufakture koja je zaslužna za ekstravagantne satove poput HMX, HM6, HM3 i predivnu Legacy Machine seriju. I ako je u suštini još samo jedna glazbena kutija, posjeduje i dovoljno tehnologije posuđene sa mehaničkih satova nad kojom će sliniti i teški ljubitelji kompliciranih mehanizama.Sa dizajnerskog gledišta, MM3 “TIE Fighter” na svojoj bazi posjeduje dvije mehaničke glazbene kutije, od kojih je svaka integrirana u svoj ‘nosač motora’. U sredini se nalazi drvena, 350 godina stara rezonantna komora koja je ključan element za generiranje čistog i pojačanog zvuka glazbene kutije.

Ukupna težina od šest kilograma najviše otpada na sam mehanizam kutije, koji je sastavljen od cilindra prepunih pinova (koji pokreću ‘note’ čeličnog češlja), metalne opruge koja omogućuje pokretanje glazbene kutije, navijača koji je u ovom slučaju dizajniran kao potisnik motora i zračne kočnice koja regulira brzinu puštanja glazbe.Metalni cilindri, od kojih svaki ima preko 1.400 ručno rađenih pinova promjera od svega 0,3mm, sviraju 72 različite note preko metalnih ‘češljeva’. Pojedini pinovi imaju olovnu bazu, kako bi se dobio dublji (bas) zvuk, a unutrašnjost cilindara je ispunjena smolom, kako bi se zvuk maksimalno širio prema van. Na svaki od dva zasebna metalna cilindra su pohranjene po tri pjesme i to glavna tema Star Warsa, Mission Impossible i James Bond tema dok drugi cilindar svira tonove The Godfather, Merry Christmas Mr. Lawrence i The Persuaders.Dakle iako vanjština same glazbene kutije djeluje moderno, unutrašnjost je zapravo vrlo tradicionalna, što se jako može poistovjetiti i sa mehaničkim satovima. MB&F MusicMachine 3 će biti limitiran na 99 primjeraka u tri serije po 33 komada, koji će se jedino razlikovati po kromiranoj, bijeloj ili crnoj centralne rezonantne komore (ili mosta letjelice).

Praktički svaka boja letjelice ima svoju posebnu čar, i kada zamislite koliko bi dobro izgledala u centru sobe ili na radnom stolu, tada cijena od 17.500 švicarskih franaka uopće ne zvuči toliko pretjerana!