IMG_5802

Oris Depth Gauge ‘Yellow-Stealth Black’ *RECENZIJA*

Oris Depth Gauge, model koji nas je prošle godine totalno oduševio sa svojim unikatnim dizajnom, kvalitetom, cijenom i najvažnije, praktički neuništivim dubinomjerom, se vratio u novoj, zašminkanoj formi. Dijametralno suprotan od originala, novi Depth Gauge je tamniji, atraktivniji, daleko jače upadljiv ali još uvijek vrlo upotrebljiv ronilački instrument.Prošle godine imali smo priliku testirati fantastičan Oris Depth Gauge model (za recenziju kliknite na LINK), jedan od vrlo rijetkih satova koji mogu služiti kao backup modernim ronilačkim računalima jer ima mogućnost prikaza trenutne dubine. U kratkim crtama, sat je naprosto oduševio. Ne samo da je dubinomjer dovoljan razlog da se ovaj model poprilično istakne u moru ronilačkih satova koje nudi konkurencija, već je sama kvaliteta izrade na razini daleko skupljih i prepoznatljivijih brandova koji dominiraju na tržištu ronilačkih satova. No ako je već postojeći model toliko dobar, kako je onda moguće napraviti praktički identičan sat a da bude još bolji?! Stvar je u detaljima!

Dok je originalni Depth Gauge u suštini ronilački sat, sama činjenica da dolazi sa metalnim i gumenim remenom sama po sebi sugerira kako je ovo sat koji je zamišljen da vam služi kao sat za sve (pojam koji teški ljubitelji satova i kolekcionari nemaju u svojem rječniku). Kombinacija poliranih i brušenih površina ipak podiže sat na neku finiju razinu, kako bi ga bez problema mogli nositi u nekakvoj casual situaciji. Sa druge strane, kod novog stealth/yellow Depth Gauge modela nema zabune. Ovo je ultimativni sportski sat koji je više primjeren na zapešću Navy SEALS-a.

Općenito se smatra kako je kombinacija žute i crne jedna od najboljih kombinacija boja koju možete upotrijebiti. Ne samo da ovaj model djeluje daleko atraktivnije od prethodnika, već i sama kombinacija boja ima funkcionalnu ulogu. Mat crna DLC boja uklanja refleksije i prikriva ogrebotine daleko bolje od poliranog čelika (nešto što je pod vodom vrlo poželjno). Između ostaloga, kada Depth Gauge stavite na ruku, imate osjećaj kako je riječ o manjem modelu promjera 44 ili 43mm. Zapravo je riječ o identičnom promjeru kao i kod originala (46mm), ali mat crna boja prividno smanjuje i ‘maskira’ gabarite kućišta. Kod ronjenja, određeni spektar boja je vidljiv ovisno o dubini na kojoj se nalazite. Toplije boje poput crvene i narančaste izgube boju na svega nekoliko metara, dok žuta je zadnja u spektru toplih boja koja će ostati vidljiva na većoj dubini. Upravo zato je i žuta boja primarna na ovom modelu, kao gumeni remen i kao skala dubinometra na brojčaniku.

Ne samo da je dubinomjer dovoljan razlog da se ovaj model poprilično istakne u moru ronilačkih satova koje nudi konkurencija, već je sama kvaliteta izrade na razini daleko skupljih i prepoznatljivijih brandova koji dominiraju na tržištu ronilačkih satova.

Brojčanik je funkcijski ostao nepromijenjen. Vrlo jasni reljefni markeri i predimenzinirane kazaljke su odličan recept za vrlo dobru čitljivost, a tu je i taj fenomenalan dubinomjer koji je zapravo najjači adut ovog modela. Na samom vrhu 4.5 mm safirnog stakla se nalazi otvor koji uvlači vodu u kanal duž ruba stakla. Sam dubinomjer se temelji na Boyleovom zakonu koji kaže da je volumen plina pri stalnoj temperaturi obrnuto proporcionalan tlaku. Prevedeno na hrvatski, prilikom urona i spuštanja u veću dubinu, voda ulazi kroz otvor i stlačuje zrak unutar kanala, tako da se na rubu kristala može vidjeti razlika u svijetlo sivoj (zrak) i tamno sivoj boji (voda). Ta razlika u boji je zapravo indikator dubine koju je moguće očitati na vanjskoj žutoj skali. Nema pokretnih dijelova, dakle nema se što pokvariti.

Luneta je također jedan element na kojem je primijenjena ‘inverzna tehnika’. Da je kompletno crna, izgubila bi se lijepa kontura kućišta i brojčanik bi djelovao daleko manje atraktivan. Stoga su inženjeri u Oris-u ugradili lunetu od brušenog čelika sa indikatorima u negativnom reljefu. Čak i da kojim slučajem ogrebete lunetu na koraljnom grebenu, funkcionalnost i čitljivost će ostati ista.

Mehanički, razlike u odnosu na prethodnika nema. Već ultra popularan Oris Cal. 733, još poznatiji kao Sellita SW200-1 je također prisutan i kod ovog Depth Gauge-a. Odlično je radio u prethodnom modelu kojeg smo imali na testu, odlično radi i u ovom. Jako precizan, vrlo pouzdan i najvažnije – vrlo jeftin za održavanje!

U standardno pakiranje skupljih Oris ronilačkih modela je ovog puta izostao metalni remen. Međutim, umjesto njega u paketu dobivate dodatni crni gumeni remen sa čeličnom kopčom. Pelican kutija, koja konstrukcijski djeluje više primjerena za čuvanje eksploziva je također dio standardne opreme, kao i svi alati i rezervni dijelovi remena koji bi vam mogli zatrebati. U kratkim crtama, originalni Depth Gauge nas je oduševio. Ovaj model sa druge strane je dvostruko bolji. Možda ne u tehničkom smislu, ali vizualno je puni pogodak. Za više tehničkih detalja o Oris Depth Gauge modelu možete pročitati u našoj prijašnjoj recenziji, a oba modela možete kupiti kod zastupnika za Oris satove, Dicta d.o.o. i to preko službenog WEB shopa.