IMG_5612

Frederique Constant Classic Manufacture – RECENZIJA

U mjestu Plan-les-Ouates kraj Ženeve, jednom od 26 švicarskih kantona leži moderna manufaktura satova Frederique Constant, poznata po proizvodnji visoko kvalitetnih mehaničkih satova. Manufakura koja do posljednjih nekoliko godina živjela u sjeni prestižnijih ženevskih brandova je odjednom postigla vrlo značajan interes. Prvo, ujedno i najvažnije je da je manufaktura intenzivno počela raditi na svojim in-house mehanizmima, što je izuzetno pohvalno jer se u pravilu mehanizmi sličnih karakteristika nalaze u daleko višem cjenovnom rangu. S druge strane, Frederique Constant očigledno jako prati trendove, jer je jedna od prvih manufaktura koja je predstavila svoju viziju pametnog sata (čiju najavu možete pročitati na LINKU).

Prije nešto više od dvije godine recenzirali smo odličan Frederique Constant Vintage Rally chronograph, baziran na već poznatom ETA 7750 mehanizmu. I iako se radilo o fantastičnom satu, model koji ćemo vam sada predstaviti ipak ulazi u višu kategoriju urarstva.

Frederique Constant Classic Manufacture bi u vrlo jednostavnim crtama mogli nazvati oličenjem tipičnog elegantnog švicarskog sata. Sa polu sjajnim kožnim ‘aligator’ remenom, visoko poliranim kućištem i Breguet kazaljkama je očito kako je ovaj sat primjeren na smokingu ili svečanom odjelu. Upravo zato su dizajneri u Frederique Constantu odredili dimenziju kućišta od 42mm promjera, odnosno u horološkom smislu – idealnu, modernu dimenziju za današnje vrijeme. Međutim promjer sata je čak postao i manje važeća dimenzija kod dress satova, više pažnje se pridodaje debljini kućišta. Sa 10.5mm zbilja nećete biti razočarani po tom pitanju i sat se može sakriti bez ikakvih problema ispod rukava košulje.

Brojčanik sata je zapravo element (uz mehanizam) koji najviše odstupa od ostatka Frederique Constant kolekcije. Prije nego što li vam pogled uopće stigne do centra brojčanika sa Guilloché uzorkom, uočit ćete čak tri reljefna prstena između satnih rimskih indikatora i vanjskog ruba. Dno brojčanika je ukrašeno sa indikatorom dana u mjesecu u obliku sub-diala, uređenog sa sunburst reljefom i sa kontrastnim crnim kazaljkama u Breguet stilu. Brojčanik sa ovakvom teksturom i detaljima praktički posjeduje bezbroj ‘lica’, ovisno o tome kako svijetlost udara u njega i kako sjena pada na reljefne elemente. Uživo je efekt fantastičan.

Dio koji vas vjerojatno naviše interesira je mehanizam, s obzirom da se ne radi o još jednom u nizu satova sa ETA ili Sellita mehanizmom. Frederique Constant radi in-house mehanizme od 2001. godine, stoga možemo sigurno zaključiti kako imaju dovoljno iskustva u proizvodnji kvalitetnih mehanizama. Vizualno mehanizam je divan. Ne posjeduje dubinsku kompleksnost jednog annual kalendara ili chronographa, ali za jednostavan mehanizam koji praktički ima funkciju prikazivanja vremena i datuma izgleda bolje od konkurencije koja u višestruko skuplje modele još uvijek gura ETA mehanizme.

Mainplate u potpunosti prekriven perlage uzorkom, cirkularni Côtes de Genève pa čak i set termički obrađenih plavih vijaka krase in-house FC710 kalibar. Sa ukupno 26 rubina i frekvencijom nemirnice od 28.800 bph mehanizam spada u ‘standard’ kakav smo navikli kod modernih satova, iako bi voljeli vidjeti rezervu snage koja je nešto viša od deklariranih 42 sata. Kao točka na ‘i‘, rotor koji ujedno ima i bidirekcionalno navijanje, je pozlaćen i vertikalno brušen, tako da ipak podiže cjelokupni dojam. Iako kalibar FC710 nema nikakav certifikat poput COSC-a koji bi mu garantirao točnost u određenom vremenskom intervalu, u praksi se pokazao izuzetno točan, sa dnevnim odstupanjem od samo tri sekunde.

Jedan mali detalj kojem se često ne pridodaje velika važnost je krunica, koja je u ovom slučaju fantastična. Oblikom glavice luka, odnosno u onion stilu ima izuzetno dobar grip i povratnu informaciju kod ručnog navijanja glavne opruge.
Frederique Constant Classic Manufacture je isporučen sa tipičnim ‘aligator’ crnim kožnim remenom i deployant kopčom koja po kvaliteti, usudili bi se reći, ne odstupa previše od deployant kopči iz brendova poput Omege ili Breitlinga. Drugim riječima, kvaliteta kopče je vrlo zadovoljavajuća a mehanizam otpuštanja daje dovoljno povjerenja da ga možete bezbrižno koristiti godinama.

Sve u svemu, riječ je o vrlo elegantnom i klasičnom mehaničkom švicarcu koji ima zbilja fantastičnu vrijednost ukoliko uzmete u obzir predivan finiš i završnu obradu brojčanika, kao i činjenicu da posjeduje in-house mehanički automatik mehanizam. Pogotovo kada uzmete u obzir da prosječni švicarski satovi sa in-house mehanizmima kreću od nekoliko tisuća eura.

 

Frederique Constant Classic Manufacture je dostupan u poslovnicama DICTE ili preko službenog WEB SHOP-a.


There are no comments

Add yours