download-1050×593

Tražite luksuzni sat za 18.000€? Ne kupujte Apple Watch!

Kada pogledam svoj mehanički analogni sat, jedinu informaciju koju mogu očitati od njega je vrijeme. S jedne strane, baš i nije najnapredniji sat na svijetu. Ne prikazuje Mjesečeve mijene (iako je “pradjed” ovog mehaničkog sata bio na Mjesecu), prijestupnu godinu, trenutačno vrijeme u Sydney-u, pa čak ni datum kojeg vrlo često zaboravim. Međutim od svog prvog predstavljanja prije nešto manje od 60 godina, ostao je praktički nepromijenjen, bilo mehanički ili po pitanju dizajna, i krasio je zapešća pilota, vozača utrka, generala, glumaca pa čak i astronauta. Drugim riječima, drago mi je da posjedujem rudimentarni, mehanički i po dizajnu “star” sat, jer znači da posjedujem nešto bezvremensko.

 

Apple Watch je sa druge strane apsolutna suprotnost “zastarjeloj” tehnologiji mehaničkih satova. Preciznošću, a ujedno i mogućnostima, zasjenjuje svaki mehanički sat, s obzirom da je  konstantno sinkroniziran sa atomskim satom. Ne samo da dojavljuje razno razne notifikacije poput mailova, propuštenih poziva, kalendarskih podsjetnika, alarma i društvenih mreža, već omogućuje GPS navigaciju, prikazuje vremensku prognozu, stanje u prometu pa čak i trend dionica na tržištu. Zamislite, uz sve to, čak prikazuje i koliko je sati. Ako još uračunamo i mogućnost mijenjanja brojčanika, od tradicionalnog “bi-compax” chronographa pa do Mickey Mouse grafike, da li je zbilja moguće da je to savršen ručni sat? Nažalost daleko od toga!

Od ovog tjedna, Apple je nakon dugo odgađanja pustio u prodaju najišćekivaniji ručni gadget godine po već poznatim, “popularnim” cijenama. Kroz nekih mjesec dana Apple Watch bi se trebao naći i u našim dućanima a priča kreće od cca 400€ za najjeftiniji model (od aluminija), odnosno 50€ više ukoliko tražite veću, mušku verziju.

Međutim, iako je novi Apple Watch praktički vrlo napredan uređaj, njegov najveći problem leži u činjenici koja je spomenuta u početku ovog posta. Za razliku od bilo kojeg “zastarjelog” mehaničkog sata, Apple Watch nije i nikad neće biti bezvremenski klasik. Digitalna tehnologija je jedna od najbrže rastućih tehnologija u povijesti čovječanstva. Da bismo potražili dokaz toga nije potrebno pregledavati detaljne statistike u zadnjih pedesetak godina, dovoljno je da pogledamo naš svakodnevni život i uređaje koje koristimo. Ako ste vlasnik pametnog telefona, onda već znate da je tehnički njegov rok trajanja dvije do tri godine. Vrijeme (drugim riječima – tehnologija) će ga nažalost pregaziti, i mobitel koji je bio hit 2010. godine izgleda “smiješno” prema mogućnostima mobitela u 2015. godini.

Istu sudbinu će zadesiti i novi Apple Watch. Dok će moj analogni mehanički sat još uvijek gurati sljedećih pedesetak godina (uz pravu njegu kod urara), Apple Watch će već biti zastarjeli komad tehnike nakon dvije do tri godine. Ne samo da će ga zamijeniti noviji, “napredniji” i poželjniji model, već poznavajući politiku Apple-a, vaš sat će iz godine u godinu imati sve manje mogućnosti jer neće podržavati sve najnovije aplikacije.Naravno, sve napisano ne drži vodu ako zbilja želite ovaj komad tehnologije. Međutim, ipak malo razmislite, da li zbilja želite uložiti svoj novac u nešto što će praktički izgubiti i do nekoliko puta svoju vrijednost u sljedećih pet godina, ili želite uložiti u pravi sat koji će funkcionirati desetljećima? “Pravi sat” – malo provokativan ali istinit pojam. Jer budimo realni, Apple Watch je igračka, barem kada ga usporedimo sa švicarskim satovima koji imaju dugogodišnju tradiciju i kvalitetu koju tvrtka iz Cupertina ne može dostići.

Za cijenu srednjeg modela, čeličnog Apple Watcha sa metalnim remenom trebate izdvojiti oko 1.200€. No za istu cijenu možete kupiti rabljenu Omegu Seamaster Professional koju ćete imati godinama i koju ćete jednog dana predati svom nasljedniku. Sa omjerom cijene i kvalitete dobit ćete praktički high end sat švicarske industrije koji je istovremeno elegantan i praktički neuništiv, a izgledat ćete daleko cool s njim na ruci. Uostalom, postoji i razlog zašto James Bond nikada neće nositi Apple Watch, a nosi Omegu Seamaster.

Naravno, vi možete i sačuvati svoj Apple Watch u ladici sljedećih 50 ili više godina, nadajući se da će zadržati dio svoje vrijednosti. I vjerojatno hoće, sa povijesnog gledišta, međutim njegova stvarna vrijednost će efektivno biti nula. To je činjenica. Sa druge strane, Omega Seamaster će kroz 50 godina još uvijek obnašati svoju funkciju (radi koje i nosimo satove – pokazivanje vremena) i gotovo sigurno će zadržati svoju originalnu vrijednost. Satovi ovakvog tipa padaju u vrijednosti do određene granice, i jedino mogu s godinama imati rastući trend vrijednosti ukoliko im naraste popularnost.

Čak i u nižoj cjenovnoj kategoriji Apple Watcha, koja kreće od 450€ za najjeftiniji model, postoji pametnija alternativa. Jedan Seiko SKX007 nije ‘švicarac’, već provjeren i iznimno pouzdan ‘japanac’ koji je u opticaju gotovo 40 godina. Neće zadržati cijenu poput spomenute Omege, ali istovremeno to je jedan od satova na koji nećete imati prigovora. Možete ga udarati, ogrebati, pa čak i potopiti na dubinu od 200m, a on će i dalje pouzdano pokazivati točno vrijeme.Najveća pompa oko predstavljanja Apple Watcha je bila oko “Watch Edition” serije. Ako ste se tek nedavno uključili u cijelu priču, radi se o Apple Watchu koji je karakteristikama identičan običnim (za smrtnike), jeftinijim modelima, samo što u tom slučaju dolazi u kućištu od ružičastog ili žutog zlata. Digitalni zlatni sat koji tehnički ima rok trajanja dvije do tri godine nema baš smisla, a sad samo zamislite koliko ima smisla digitalni zlatni sat čija cijena kreće od 11.000€ pa sve do vrtoglavih 18.000€.

Kada se jednom prođe određena cjenovna granica satova, potrebno je uzeti u obzir pojam kojeg nazivamo percipirana vrijednost. Dakle ta vrijednost je definirana materijalima koji su integrirani u sat, razinu obrade, metalni remen, manufakturni mehanizam, povijest branda i dotičnog modela te ono najvažnije – vrijeme urara koje je potrošeno na izradu takvog sata. Često mi ljudi postavljaju pitanja zašto urari poput Philippe Dufoura i Roger W. Smitha naplaćuju svoje satove preko 100.000€? Osim utroška samog materijala, potrebno je definirati i drugu stranu percipirane vrijednosti – utrošeno vrijeme urara koji svojim rukama doslovno napravi svaku komponentu sata. Spomenuti Philippe Doufor će vam naplatiti svaki sat praktički isto, neovisno da li ga uzeli od bijelog ili žutog zlata, pa čak i platine. U tom slučaju vi ne plaćate materijale, već ruke, znanje i vrijeme urara koji će konstruirati sat od nule.Kod Apple Watcha, percipirana vrijednost je praktički svedena na minimum. Nema apsolutno nikakvog ljudskog rada, kompletan proces proizvodnje je automatiziran u Kini, što znači da premium cijenu od 18.000€ plaćate samo za statusni simbol. Naravno, zlato od kojeg je konstruirano kućište Apple Watcha uvijek možete dati u lom nakon što sat postane neupotrebljiv (što i bude) kroz par godina , ali ako već želite uložiti u tom smjeru, pametnije je investirati u aluminijski ‘Sport’ model i polugu zlata.

Ako ste toliki sretnik da već možete iskeširati za sat do 18.000€, tada možete imati vrlo slatke probleme na pameti. IWC Portugieser Hand-Wound (najavu novog modela možete pročitati na LINKU), Rolex Daytona, Jaeger LeCoultre Reverso, Blancpain FiftyFathoms, Glashutte Original PanoInverse, Audemars Piguet Royal Oak…lista praktički nema kraja, a ukoliko se čak i odlučite na rabljene modele tada stvarno možete zakoračiti u kategoriju satova rezerviranu za prave odlikaše. Svi spomenuti satovi su proizvedeni i konstruirani po najstrožim švicarskim standardima, imaju manufakture mehanizme, smatraju se jednim od najkvalitetnijim mehaničkim satovima na tržištu i gotovo sigurno će nadživjeti ne samo Apple Watch, već i samu Apple kompaniju.Za mene osobno je uživanje što koristim mehaničku tehnologiju koja je starija od baterija, punjača, WiFi hotspotova, ekrana osjetljivih na dodir, pa čak i mene. Tehnologija koja se danas smatra mehaničkim remekdjelom u svijetu elektrona, gigabajta i megahertza i koja mi omogućava da uživam u svom satu daleko duže od deklariranih 18 sati po punjenju na Apple Watchu. Nitko ne osporava da će Apple Watch biti, kao i svi proizvodi sa logom Jabuke, poželjan statusni simbol. Ali vjerujte mi, niti sa jednim Apple Watchom ne možete biti takva faca kao što možete sa Rolexom, IWC-om, Blancpainom ili Seikom. Ne iz razloga što će vam drugi zavidjeti na tome, već što ćete sami sebi zavidjeti na pravom potezu!


There are no comments

Add yours