OYSTER PERPETUAL DAY-DATE 40

Rolex predstavio novi mehanizam u najprestižnijem modelu iz Oyster linije

Rolex Oyster Day Date, još poznat pod nazivom “predsjednički sat” je već gotovo 60 godina jedan od najluksuznijih, elegantnijih i profinjenijih modela u Rolexovoj kolekciji. Mnogi ga smatraju simbolom moći i uspjeha, vjerojatno zbog činjenice što ga isključivo možete kupiti kućištu od plemenitog materijala, stoga vrlo često krasi zapešća poznatih osoba, vođa država i uspješnih biznismena. Zapravo je vrlo interesantno kako toliko jednostavan sat može postići takav globalni uspjeh. Zaboravite na flyback chronographe, perpetual kalendare ili tourbillone, kada su Rolex satovi u pitanju tada se puca na tešku jednostavnost. Čak i prema Rolex standardima radi se o kompliciranijem satu, jer osim osnova (prikaza sati, minuta i sekunda), kao što mu ime i sugerira, ovaj model prikazuje dan u mjesecu i dan u tjednu.

Sa 2015 godinom, Rolex je nakon dužeg perioda odlučio ponovno osvježiti svoj najprestižniji Oyster Perpetual (u Rolexovoj nomenklaturi, to znači vodootporan automatik sat) model uvođenjem nove dimenzije, nove palete boja brojčanika i najvažnije – potpuno novim mehaničkim kalibrom. Godinama su Day-Date modeli primarno bili satovi promjera 36mm i u zadnje vrijeme u nešto modernijoj inačici od 41mm. Trend masovnog povećavanja dimenzija kućišta više nije toliko aktualan, stoga će ljubitelje ovog modela obradovati novost kako je dimenzija smanjena na 40mm. Milimetar “gore-dolje” možda ne djeluje toliko na papiru, ali uz tanji metalni “President” remen i tanje prihvate za remen, Day Date 40 djeluje još elegantnije i profinjenije.

Kod Day Date-a zaboravite na čelik. Uvijek je bio i uvijek će biti isključivo proizveden u kućištu od plemenitih metala i to žutog, ružičastog i bijelog zlata. Ako vam i to ne predstavlja dovoljni prestiž, uvijek se možete odlučiti na platinu, samo upozoravamo da cijena u tom slučaju garantira blagu vrtoglavicu. Svakom tipu zlata ili platine je dodijeljen novi brojčanik sa rimskim ili štapićastim indikatorima i osim modela od platine, svi Day Date modeli su opremljeni sa reljefnom (flutted) lunetom.

Novi Rolex caliber 3255

Sa 2015. godinom kreće nova era “Krune”, jer kao što smo već par puta napomenuli, kod Rolex-a stvari kreću relativno sporo i većinom su vrlo suzdržani po pitanju predstavljanja novih mehaničkih noviteta. Međutim kada nešto predstave, tada to predstave u poštenom smislu. Potpuno novi mehanički kalibar kodnog imena 3255 je bio takav hit ove godine u Baselu da je praktički zasjenio sve novitete. Iako se tehnički radi o relativno jednostavnom kalibru, on predstavlja vrlo velik pomak u horologiji što potvrđuje čak 14 novih patenata.

Od važnijih stvari ćemo samo napomenuti kako je u odnosu na prijašnju generaciju mehanizama rezerva snage povećana za 24 sata, točnije ukupno na 70 sati. Sa novim mehanizmom Rolex je predstavio i novi dizajn zaprečnog kotača “Chronergy“. U odnosu na stari dizajn, efikasnost je povećana za 15 posto, smanjena je potrošnja energije (jedan od razloga povećanja rezerve snage) te je smanjeno trenje i potrošnja ulja, čime bi se trebao povećati servisni period. Isti princip smanjenja trenja je primijenjen na sustav zupčanika koji zahtijevaju manje održavanja i manje količine ulja.

Interesantno je da nemirnica nije zamijenjena novim Syloxi sustavom, makar samo je pitanje vremena kada će novi kalibar dobiti i tu nadogradnju. Postojeća nemirnica sa silicijskom Parachrom oprugom je prisutna i na ovom modelu, a prema Rolexu, postiže toliko dobre rezultate da je zadovoljila dvostruko strože testove od postojećeg COSC certifikata. Mehanizam je inače testiran po COSC certifikatu, tako da u najgorem slučaju možete očekivati preciznost unutar -4 do +6 sekundi na dan.

Zadnji novitet, koji zapravo i nije tehničke prirode, je završna obrada mehanizma. Ne možemo reći da su dosadašnji Rolex kalibri bili loši po pitanju uljepšavanja, ali djelovali su previše industrijski. Novi kalibar 3255 je s druge strane uređen izvrsno kombinacijom kružnih brušenih površina, poliranih rubova i perlage efekta na mainplate-u. Obrada je vrlo čista, pedantna, na visokoj razini, ali i nažalost nevidljiva jer kao što to i biva kod Rolex-a, zaboravite na poklopac sata sa safirnim ‘prozorom’.

Rolex, najveći ‘ziheraš’ u satnoj industriji je izgleda ponovno uspio. Držeći se starog recepta, uspjeli su osvježiti model koji je godinama simbol luksuza i prestiža u ručnim satovima. I upravo ta njegova prednost mu je istovremeno i nedostatak. Osim mehanizma koji na papiru ima fantastične specifikacije, Rolex Day Date 40 vizualno ne pruža dovoljno noviteta i možda se u prevelikoj mjeri oslanja na originalni dizajn iz 1965. godine. No bez obzira na taj nedostatak, uvjereni smo da će se prodavati kao krafne.

Cijena za najjeftiniji Rolex Day Date 40 kreće od 27.250€ (ružičasto zlato) i penje se sve do astronomskih 45.400€ za verziju od platine.


There are no comments

Add yours