Breguet Tradition Répétition Minutes – značajna evolucija u minute repeater mehanizmima

Od svih satova koje smo vam predstavili sa ovogodišnjeg Basel sajma, nedvojbeni pobjednik po pitanju inovativnosti je novi Breguet Tradition Répétition Minutes Tourbillon 7087. Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, Breguet kao jedna od najutjecajnijih manufaktura u povijesti urarstva, je predstavila nekoliko značajnijih satova sa minute repeater funkcijom. Spadajući u kategoriju najkompliciranijih funkcija sata, minute repeater (odnosno zvučno signaliziranje vremena putem metalnih čekića) je upravo izumio Abraham-Louis Breguet i to pazite – 1783. godine.

No ove godine je kompanija pristupila minute repeateru na potpuno novi način, bilo po pitanju inovacija i dizajna. Rezultat je evolucijski najnapredniji minute repeater sustav do današnjeg dana. Iako je tradicijski ovaj model u svim crtama čistokrvni Breguet, potrebno je malo zaviriti pod površinu kako bi uočili moderne detalje. Tradicionalni “gongovi” koji odzvanjaju poznate zvukove minute repeatera nisu postavljeni oko mehanizma, već stoje iznad brojčanika, dominirajući gotovo cijelom površinom prednjeg lica. Gongovi su time spojeni direktno na lunetu i safirno staklo čime se postiže daleko učinkovitiji prijenos vibracija, odnosno zvuka gonga. Dok je unutarnji dio kućišta više podobniji za prijenos viših frekvencija, luneta i safirno staklo služe za prijenos frekvencija nižih od 4000 Hz čime se poprilično dobilo na kvaliteti zvuka.

Par metalnih čekića, koji udaranjem prenose vibracije na gongove nisu postavljeni paralelno kao što je to običaj, već vertikalno u odnosu na mehanizam. Prema Breguet-u time se uvelike povećala kvaliteta udarca i čistoća zvuka. Međutim čak ni tu priča ne staje, da bi shvatili punu kompleksnost ovog sustava potrebno je još zaviriti “pod haubu”.

Općenito su minute repeater mehanizmi pokretani zasebnom oprugom koja je odvojena od glavne opruge sata. Kada bi opruga bila direktno spojena na minute repeater, prilikom otpuštanja energije iz opruge došlo bi do naglog usporavanja udaraca čekića po gongovima. Iz tog razloga je razvijen regulator, sustav zupčanika koji omogućava opruzi da otpušta količinu energije konstantnom brzinom. Međutim regulatori su u pravilu bučni i nisu pretjerano poželjni kada se toliko potrudite da dobijete savršen i kristalno čist zvuk iz sata ovakve klase.

 

Breguet, iako tradicionalist,se ipak okrenuo high tech rješenju. I ovaj puta postoji metalni regulator, međutim okružen je statičnim magnetima. Kako metalni regulator unutar magnetskog polja počinje ubrzavati uslijed otpuštanja energije iz opruge, stvara se električno polje koje se sukladno magnetskom polju odupire. Dakle što je veća brzina rotacije regulatora to je veći otpor čime se praktički dobiva konstantna, ujednačena rotacija i time savršeni zvuk minute repeatera.

Uz kućište, kazaljke, brojčanik, pa čak i čekiće napravljene od 18k žutog ili bijelog zlata, Breguet je ukomponirao i elemente od titana. Titan je iznimno lagan materijal (metal koji po sastavu nije gust) i fantastično služi u prijenosu zvuka, stoga je korišten na većini komponenata mehanizma pa čak i na kompletnom mainplate-u. Naravno kao i izumitelj tourbillona 1801. godine, Breguet je i u ovaj model integrirao tu prestižnu komplikaciju sa silicijskom oprugom koja pruža iznimnu otpornost na magnetska polja.

I kao šećer na kraju ostavili smo sustav navijanja. Mehanizam sa rezervom snage preko 80 sati u pravilu i ne treba automatsko navijanje. Kod satova ovakve klase, rotori koji su praktički neophodni elementi automatskog navijanja previše zaklanjaju pogled detaljnih i ručno ukrašenih mehanizama. Međutim, izgleda da je to bio poseban izazov za Breguet. Iako mehanizam Cal. 565DR nema vidljivog rotora, rotor je zapravo perifernog tipa, što znači da je sakriven unutar kućišta i rotira oko mehanizma.

Breguet Tradition Répétition Minutes Tourbillon 7087 je po svemu sudeći pravo mehaničko remek djelo i definitivno najimpresivniji sat koji je ove godine predstavljen javnosti. Ako čak i zanemarimo sve tehničke detalje, čisto vizualno, radi se vjerojatno i o najljepšem satu na ovogodišnjem Baselu. I sa cijenom od 450.000 švicarskih franaka, to definitivno i potvrđuje!


There are no comments

Add yours