IWC-Portugieser-Yacht-Club-World-Timer-1a

IWC Portugieser Yacht Club Worldtimer

U sklopu ovogodišnjeg predstavljanja nove Portugieser kolekcije, najpoznatija manufaktura iz Schaffhausena nam je predstavila novi model koji istovremeno spada u sportsku i luksuznu klasu satova – Portugieser Yacht Club po prvi puta sa worldtimer komplikacijom.

Bilo da je u čeliku ili 18k žutom zlatu, novi worldtimer iz IWC Portugieser kolekcije djeluje sjajno. Vrlo skladne linije kućišta u kombinaciji sa specifično odabranim bojama na brojčaniku omogućuju izuzetno dobru preglednost, barem kada se uzme u obzir koliko informacija se može očitati iz brojčanika. Naime, worldtimer komplikaciju bi još mogli nazvati i naprednijim GMT-om. Kada ste kod GMT-a mogli istovremeno očitati dvije ili čak tri vremenske zone, worldtimer vam omogućava da istovremeno pratite svih 24.

Za razliku od drugih manufaktura koje nepotrebno kompliciraju stvari dodavanjem dodatnih pušera, poluga i kompliciranih vizualnih dodataka na brojčanik, IWC je pojednostavio stvari do maksimuma. Portugieser Yacht Club se u potpunosti podešava preko jednog elementa – krunice preko koje je potrebno za početak postaviti lokalno vrijeme. Zamislimo da je trenutačno 9 sati ujutro (kao na slikama) i da živite u Londonu (zona UTC). U tom slučaju, potrebno je pomaknuti prsten na vanjskoj strani brojčanika (izveden u dvije boje koje simboliziraju dan i noć) kako bi brojka “9” pala točno ispod zone UTC. Nakon toga, ponovno se sinkronizira vrijeme na devet sati ujutro, samo što ovaj puta vrijeme podesite na kazaljkama.

Stvar je u tome da ovakvo podešavanje koje možda djeluje malo komplicirano, je potrebno napraviti samo jednom, a ukoliko često putujete u druge vremenske zone, mijenja se samo lokalno vrijeme (na kazaljkama) u pomacima od jednog sata. To vam omogućava da uvijek znate vrijeme vaše vremenske zone u kojoj živite (očitavate ga preko 24h prstena), ali i istovremeno vrijeme u 24 vremenske zone diljem svijeta. Nažalost ovaj mehanizam nema mogućnost praćenja svih 39 vremenskih zona (koje su pomaknute za četvrtinu ili polovinu sata) tako da ćete taj izračun morati odraditi u glavi.

Pozadina IWC Yacht Club Portugiesera začudo ne prikazuje zasigurno vrlo detaljno ukrašen kalibar 35750, već safirno staklo sa ugraviranim glavnim vremenskim zonama. Sa promjerom od 45.5mm i debljinom od 14mm spada u malo “težu” kategoriju, pogotovo ako se odlučite na verziju od 18k žutog zlata. Yacht Club Portugieser se zasada ne planira u serijskoj, već u limitiranoj proizvodnji  od 100 komada u zlatu i 500 komada u čeliku po cijeni od 26.000 CHF, odnosno 10.500 CHF. Oba modela dolaze na’hibridnim’ remenima koji su konstruirani od gume i kože aligatora.


There are no comments

Add yours