11024126_1740527492840314_55780771_n

Nomos predstavio Minimatic, svoj najtanji sat sa automatskim mehanizmom

Ako ste tip koji jednostavno voli nešto unikatnije satove, a da su pritom vrlo tanki ili po mogućnosti dolaze opremljeni manufakturnim mehanizmom, u pravilu ste trebali biti spremni na izdvajanje poprilične svote love. Jaeger LeCoultre, Piaget, pa čak i Zenith su samo neki od brandova koji bi mogli zadovoljiti vaše kriterije, ali od sada imate i novog igrača koji je od ove godine u potpunosti krenuo u ‘in-house’ vode. I pazite najbolji dio – najjeftiniji je od nabrojane trojke!

Nomos manufaktura iz pokrajine Glashutte u Njemačkoj nije baš nepoznata na Portalu Satova. Prije nekoliko mjeseci predstavili smo vam fantastičan promo video manufakture (ako niste, obavezno ga pogledajte) a čak smo vam predstavili i Lambdu, model s kojim Nomos ozbiljno cilja na high end luksuzno tržište u kojem dominiraju malo jači igraći poput Lange-a i Pateka. Nomos već nekoliko godina jako ulaže u sebe. Prošle godine su predstavili svoj patentirani zaprečni sustav Swing System, a od ove godine mogu se pohvaliti sa svojim prvim automatic mehanizmom DUW3001.

Nomosov prvi manufakturni automatic nije nastao jednostavnim procesom. Tri godine rada i čak 2.5 milijuna eura kasnije, manufaktura iz Glashuttea je uspjela konstruirati ultra tanak mehanizam sa rotorom pune veličine (ultra tanki mehanizmi većinom imaju micro rotore) i ukupne debljine 3,2mm. Da vam malo stavimo stvari u perspektivu, devet poštanskih markica naslaganih jedna na drugu ima veću debljinu nego DUW3001 mehanizam.

Uz kompletno novi Swing System, mehanizam posjeduje i vrlo solidnu rezervu snage za tako male dimenzije (42 sata) te je također opremljen sa mostom nemirnice koji je učvršćen sa obje strane mainplate-a. Ovakav dizajn mosta uvelike poboljšava stabilnost rada nemirnice što je pogotovo važno kod ultra tankih mehanizama.

Nomos Minimatik je uz novi mehanizam također opremljen i potpuno novim dizajnom kućišta koje djeluje kao blend između postojećih Club i Metro modela. Vrlo čiste i zaobljene linije bokova i prihvata za remen se odlično slažu uz bauhaus dizajn brojčanika koji je uz tipične monokromatske Nomos boje upotpunjen sa crvenim kazaljkama i plavim indikatorima. S druge strane dimenzija kućišta od samo 36mm nije u skladu sa današnjim trendovima. Iako sat može djelovati kao damski, zapravo je smatran kao unisex ali poznavajući Nomos, samo je pitanje vremena kada će se dotični model pojaviti u većoj dimeniziji od 38mm.

Nomos Minimatik će biti raspoloživ od jeseni ove godine po cijeni od 4.000 CHF. Za sat ovih karakteristika i uz činjenicu da je praktički kompletno napravljen in-house, ovo se čini kao zbilja odličan bang for buck.


There are no comments

Add yours