91210N TUDOR NORTH FLAG STRAP

Tudor predstavio North Flag sa prvim in-house mehanizmom

Da budem iskren, Tudor mi nije oduvijek bio drag brand. Ako ne uzmemo u obzir Tudorovu prošlost i legendarne modele poput Snowflake Submarinera, Tudor je do prije nekoliko godina bio izgubljen i bez vizije, konstantno se skrivajući iza svog velikog brata Rolex-a. No u svega par godina, Tudor je toliko evoluirao da je postao jedan od urarskih kuća koje želim imati u skorijoj budućnosti. Modeli poput Pelagosa (BTW, izašao je novi model, uskoro ćete čitati o njemu), Black Bay-a, Heritage Chronograph-a su samo od nekih uspješnih modela u posljednjih par godina preko kojih je Tudor postao planetarno popularan. I praktički, sada se dogodilo nešto što nitko nije očekivao, nešto što je došlo doslovno iz “vedra neba” – Tudor je predstavio novi North Flag model sa svojim prvim in-house mehanizmom MT5621.

Prije nego li se pozabavimo novim mehanizmom, ajmo pogledati što nam je Tudor pripremio po pitanju novog modela. North Flag je 40mm sat od kompletno brušenog čelika, koji dizajnom pod nekim kutevima jako podsjeća na AP Royal Oak i PP Nautilus modele poznatog dizajnera Geralda Gente. Čak i ako malo pogledate dizajn kućišta i remena, očito je da je pokoja crta inspiracije stigla od Rolex OysterQuartz modela. To sve zapravo nije niti bitno, ono što je važno je da je ovo praktički unaprijeđeni model Tudor Rangera, sportskog sata koji je prošle godine predstavljen, pomalo u sjeni novog Black Bay modela.

Novi North Flag je, barem kako ga Tudor predstavlja, namijenjen aktivnijim ljubiteljima branda, stoga su i pojedini elementi poput kazaljke sekundarke ili indikatora rezerve snage obojane žarkom žutom bojom. Satni indikatori su jasno vidljivi na mat crnoj pozadini brojčanika, a sa desne strane se našao i prozor datuma, detalj koji je izostao sa prošlog Rangera. Ako bi ovaj model čak i trebali usporediti sa konkurentima, mogli bi ga staviti u koš sa IWC Ingenieur i Omega Aqua Terra satovima. Nisu tematski orijentirani (ronilački, pilotski…) ali se zato snalaze u svim prilikama!

Tudor je praktički oduvijek bio poznat kao jeftinija alternativa Rolex-u. Ne jeftinija u smislu “jeftina”, ipak je Tudor godinama koristio originalne Rolex dijelove za svoje satove, već jeftinija u smislu mehanizma. Tudor je do ove godine koristio isključivo švicarske mehanizme marke ETA, no kako je dotična manufaktura krenula smanjivati isporuke svojih mehanizama van Swatch grupe, mnogi proizvođači satova (poput Tudora) su se okrenuli alternativi ili krenuli sa proizvodnjom vlastitih mehanizma.

Tudor tu nema problema, em što iza sebe ima Rolex i em što iza sebe ima tehnička sredstva za proizvodnju vlastitog mehanizma. MT5621, pomalo dosadno ime novog in-house kalibra iz Tudora zvuči na papiru sjajno. Rezerva snage mu je preko 70 sati, radi na 4 Hz, ima fantastičan anti-shock sustav i pazite ovo – nemirnicu od silicija. Drugim riječima, mehanizam ovakvog kalibra već ulazi u kategoriju starijeg brata Rolex-a, ali kako se na veliko priča i demantira, Rolex neće koristiti isti mehanizam za svoje i Tudor satove.

Tudor North Flag je predstavljen na metalnom remenu, kao i pripadajućem “kožnjaku” sa žutim preštepom. Vas sigurno interesira koliko ta cijela priča košta. Inhouse mehanizmi u pravilu povlače za sobom visoku cijenu, pogotovo kada pričamo o Rolex kvaliteti, silicijskim nemirnicima koje imaju fantastičnu otpornost na magnetska polja i visoke rezerve snage. Tudor North Flag će koštati 3500€, i iako vam se to možda čini puno, promislite ponovno kakvu točno kvalitetu kupujete. I što je najbolje, koštat će svega stotinjak eura više u odnosu na prethodni Ranger model koji je ipak imao “samo” ETA mehanizam.

 


There are no comments

Add yours