Tudor Pelagos, titanski hardcore diver od sada i u plavoj boji i sa novim in-house mehanizmom

Ako ste čitali našu prethodnu najavu, tada već unaprijed možete pretpostaviti što će od ove godine biti aktualno u ponudi Tudorovih ronilačkih modela. Pelagos, prvi titanski ronilački model iz Rolex grupacije je nakon tri godine od prvog predstavljanja dobio svoju novu, zašminkanu verziju. I to bome kakvu! Kada se svi ostali bave kojim malim promjenama i eventualno novom paletom boja (ima i toga), Tudor je na novom Pelagosu izbacio dosadašnji ETA 2824 mehanizam i opremio ga svojim novim manufakturnim mehanizmom MT5621. Uz to, od sada ga možete kupiti u dvije verzije – crnoj i modro plavoj!

Tudor Pelagos nije jedan od onih, kako bi ga u žargonu nazvali “desk divera”. To je sat koji je dizajniran, konstruiran i namijenjen jednoj funkciji, da vam posluži kao vremenski instrument prilikom ronjenja. Cjelokupan oblik, tehničke karakteristike, pa čak i metal od kojeg je napravljeno kućište (titan) je podređen tome. Titan recimo gotovo uopće ne oksidira pod utjecajem morske vode, masivne količine iluminacijske boje na brojčaniku i luneti doslovno svijetle i po danu, a sat čak posjeduje i HEV (eng. Helium Escape Valve) ventil za one najhrabrije i malo “udarene” na ronjenje. S ovim satom možete duboko, čak i do 500m, makar vjerujte nam, na toj dubini sat bi vam bio najmanja briga.

Vizualno je Pelagos ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodni model. Oni malo boljeg vida će uočiti kako je prozor za datum za nijansu pomaknut u desnu stranu, jer ipak je novi mehanizam unutra, a trenutačno najviše kritika se pridodaje gotovo sedam linija teksta na brojčaniku. Ne znam točno kakve satove preferirate, ali u pravilu kod ronjenja i instrumenta pod vodom vrijedi pravilo “manje je više”. Dodatne linije teksta neće onemogućiti da pročitate vrijeme urona, ali sterilniji brojčanik bi bio nešto ljepši.

Sa druge strane treba razumjeti i Tudor. Kada predstavite svoj prvi in-house mehanizam, onda to želite i naglasiti, što više moguće. Tako jedna od (sedam) linija testa ponosno ističe “Chronometer” što znači da je mehanizam certificiran po COSC standardu i da mu dnevno odstupanje mora biti između -4 i +6 sekundi na dan. Novi mehanizam MT5621 je identičan kao i kod North Flag modela,uz izostanak indikatora rezerve snage koji je nepotreban u ovom slučaju. Uz rezervu snage od 70 sati, Pelagos možete ostaviti preko vikenda na stolu bez bojazni da ćete ga morati ručno navijati prve dane u radnom tjednu. Uz modro plavi model, i (originalni) crni će dobiti update po pitanju novog mehanizma.

I najbolji dio smo ostavili za kraj – cijena! Kada se u pravilu stariji modeli zamijene novim, boljim sa in-house mehanizmima onda možete očekivati i popriličan porast u cijeni. 500 – 1000€ u najboljem slučaju. Kod Tudora? Prije točno tri godine, preporučena cijena na Basel sajmu je bila 4200 CHF. Ove godine? 4200CHF! E to volimo vidjeti, bravo Tudor!!!


There are no comments

Add yours