Omega predstavila Globemaster, mehanički sat certificiran po novom METAS standardu

Omega Globemaster, ime s kojim se prvi puta susrećemo ove godine a koje bi moglo ostati ‘zarezano’ još dugi niz godina. Što je to toliko posebno oko novog Globemastera? Ok, moram priznati da je atraktivan, pomalo dress sat sa visokom dozom elegancije. Ali to čak i nije najvažniji dio priče. Za važan dio potrebno je okrenuti sat naopačke.

Vidite, Omega je krajem prošle godine najavila kako odustaje od certificiranja svojih mehanizama putem COSC certifikata (koji između ostaloga, ono što je važno za vas, čitatelja je da certifikat garantira kako će mehanizam raditi u rasponu od -4 do +6 sekundi na dan). Razlog odustajanja od certificiranja i dobivanja Chronometre titule nije bio vezan uz nesposobnost Omege da isporuči dovoljno dobre mehanizme, već je Omega napravila toliko dobre mehanizme da joj postojeći COSC certifikat više nije bio dovoljno strog. Upravo radi tog razloga je Omega osnovala METAS, nezavisnu kuću koja će drastično oštrije testirati i certificirati kompletne satove u daleko strožim uvjetima (o METAS certifikatu možete pročitati u našoj najavi).

Postoji točno osam glavnih uvjeta koje sat mora zadovoljiti kako bi dobio METAS certifikat, a nekoliko važnijih su vezani na sposobnost mehanizma da izdrži magnetska polja jačine 15.000 gauss-a, deklariranu vodootpornost kućišta, preciznost mehanizma kada je rezerva snage ispod 2/3 navijanosti glavne opruge i maksimalno dnevno odstupanje pritom ne smije izlaziti iz raspona od 0 (nula) do +5 sekundi na dan.

Dakle, prvi model koji je Omega uspješno certificirala preko nove METAS kuće nosi naziv Globemaster. Riječ je o modelu promjera 39mm koji zapravo spada pod Constellation kolekciju a ubuduće će dolaziti u čak pet tipova (čelik, kombinacija čelik – zlato, puno 18k žuto zlato, Sedna zlato i platina). Ime ‘Globemaster’ nije novost za Omegu, riječ o modelu koji je dominirao tržištem u ’60 godinama prošlog stoljeća. Fluted (reljefna) luneta, glavno obilježje vintage Globmaster modela je također našlo svoje mjesto na ovogodišnjem modelu. Da, i ja se slažem da možda malo previše podsjeća na Rolex DateJust, ali osim te značajke ostatak sata je poprilično unikatan. Pogledajte samo taj ‘Pie Pan’ brojčanik i reljefne indikatore. Teško na te detalje možete ostati ravnodušni.

Koliko god prednji dio izgleda atraktivno, ljepota tek kreće kada okrenete sat na pozadinu. Razinu obrade koju Omega pridodaje svojim mehanizma je za svaku pohvalu, a novi kalibar 8900 koji nosi naziv ‘Master Chronometer‘ ne zaostaje ništa po tom pitanju. U centru safirnog poklopca se nalazi medaljon, napravljen od bijelog ili žutog zlata koji simbolizira opservatorij i osam zvijezda na nebu koje predstavljaju osam ključnih uvjeta koje sat treba zadovoljiti kako bi dobio METAS certifikat. Cijena novog Omega Globemastera kreće od 7000 CHF za model od čelika i raste eksponencijalno do 20.000 CHF za modele od zlata, odnosno 37.000 CHF ako je platina ipak vaša slaba točka.