Basel 2015: Rolex predstavio novi Yacht-Master sa Oysterflex remenom

Švicarski brand kojeg su sigurno svi najviše očekivali ove godine sa novitetima je napokon predstavio nove modele za 2015. Za početak, krenimo sa sportskom linijom, jer znam da vas to najviše interesira. Ove godine nije bilo Daytona ili novih Submarinera (iako je sajam tek počeo, a urarske manufakture znaju predstavljati nove modele na ‘kapaljku’) već su svi reflektori bili usmjereni na novi Rolex Yach-Master napravljen od kombinacije crne mat keramike i EverRose slitine ružičastog zlata. Ali po prvi puta vidimo nešto što godinama bila tabu tema Rolex-a – prvi gumeni remen nazvan Oysterflex.

Zlatni sportski satovi u pravilu baš i ne funkcioniraju u praksi. Imaju težinu, imaju tehničke predispozicije da čak i budu ronilački satovi, ali vas tolika količina plemenitog metala, pa i sama činjenica koliko ti satovi koštaju sputava da ga koristite za ono što je i namijenjen. Yacht-Master serija nije namijenjena roniocima (mislim da je to očito) ali sama činjenica da koristi konstrukcijski vrlo slično kućište kao i ronilačka Submariner linija, posjeduje vrlo izdržljivu Rolexovu Trip-Lock krunicu te je vodootporan do 100m dubine, je dovoljna da je očito kako ovaj model nije namijenjen isključivo u poslovnim situacijama ili trenucima koji zahtijevaju nošenje svečanog odijela.

Kako bi malo razbili taj ‘bling’ efekt koji je zbilja poprilično visok duž cijele Yacht-Master linije, Rolex je ukomponirao ružičasto zlato sa crnom mat keramikom. Kao i kod svih “Jahtaša” iz Rolex-a, luneta je izvedena u negativnom reljefu, i to od kombinacije mat i polirane keramike na minutnim markerima. Dizajn brojčanika je prepoznatljiv već godinama, i gotovo sigurno ste ga i prije vidjeli na prethodnim sportskim modelima poput GMT Mastera, SeaDwellera i Submarinera. No po prvi puta je napravljen u crno-zlatnoj kombinaciji.

Međutim, čak i najveća novost i nije novi Yacht-Master, već po prvi puta u povijesti Rolex-a, originalni gumeni remen pod nazivom Oysterflex. Rolex godinama slijepo izbacuje sportske modele isključivo na metalnim remenima i izgleda da su ipak pali pod nagovorom svojih klijenata. Trebalo im je samo pedesetak godina, ali to vam je Rolex. Oni si to mogu dopustiti.

Oysterflex remen, kako ga Rolex naziva je gumena narukvica, koja je sastavljena od metalnih ploča koje čine unutarnji dio kostura remena i koji je naknadno oblikovan crnom gumom. Netipične ‘peraje’ se nalaze ispod remena koje bi navodno trebale vrlo sigurno držati sat na zapešću, a sigurno će i pomoći tokom vrućih ljetnih dana prilikom odvođenja znoja ili topline (a svi znamo kako baš i nije udobno nositi gumu na +40 koja nema barem nekakvu “ventilaciju”). Zasada je novi gumeni remen isključivo dostupan za novi Yacht-Master ali sigurno će se kroz koje vrijeme naći na ostalim sportskim modelima iz Rolex-a.

 

Novi Rolex Yacht-Master je predstavljen u dvije veličine, promjera 40 i 37mm na novim Oysterflex remenima po cijeni od 21.000CHF za 37mm model, odnosno 23.800 CHF za model promjera 40mm.


There are no comments

Add yours