x1440x810_PatekPhilippe5524G-1

Patek Philippe 5524G, prvi moderan Patekov pilotski model

Ovo je zbilja bilo neočekivano.Na slikama upravo gledate Patek Philippe 5524G, odnosno drugim riječima kako ga Patek naziva, Calatrava Pilot Travel Time. Ovo je ujedno i prvi pilotski Patek u novijoj povijesti s kojim se ova slavna švicarska manufaktura očito želi približiti mlađoj publici.

Patek Philippe je u prošlosti imao par gigantskih pilotskih modela u 30′ godinama prošlog stoljeća. Zamislite samo da ste u to vrijeme šetali ulicom sa pilotski satom promjera 55mm. Na sreću, pilotski Patekovi su u to vrijeme bili isključivo rezervirani za vojnu upotrebu a danas postižu cijene od kojih vam se zavrti u glavi (rijetko ispod 1,5 miliona CHF).

Novi Patekov pilot, Calatrava Pilot Travel Time je tako inspiriran starijim pilotskim satovima, ali primjeren modernom vremenu. Mehanizam Caliber CH 324 S C FUS je posuđen iz “susjedne” Nautilus i Aquanaut linije (čiju najavu možete pročitati na LINKU) i tehnički je zbilja “zadnja riječ tehnike”. Mehanizam posjeduje Oscillomax zaprečni sustav, sastavljen od Spyromax opruge i Gyromax nemirnice (o sustavu možete detaljno pročitati u našoj najavi) a sam mehanizam ima i Patek pečat koji potvrđuje najvišu urarsku razinu obrade i točnost u rasponu od -3 do +2 sekunde na dan. Nakon ovog podatka, COSC certifikat zvuči kao da zaostaje nekoliko stoljeća.

 Brojčanik na novom Patek pilotu nije standardno crne, već mat plave boje, ukomponiran sa arapskim predimenzioniranim indikatorima koji su punjeni iluminacijskom bojom kako bi bili čitljivi u uvjetima slabije vidljivosti. Sa desne strane kućišta promjera 42mm od bijelog zlata se nalaze dva pušera, putem kojih je moguće pomicati bijelu skeletoniziranu GMT kazaljku u intervalima od jednog sata i tako istovremeno pratiti dvije vremenske zone.

Patentirani pušeri imaju sigurnosni sustav koji onemogućava da nehotice pomaknete kazaljku u plus ili minus, a koriste sustav vrlo sličan na Jaeger LeCoultre Master Compressor seriji. Da bi aktivirali pušer, potrebno ga je zaokrenuti za 45 stupnjeva kako bi ga otključali.

Patek Philippe 5524G Calatrava Pilot Travel Time je predstavljen na vintage kožnom remenu smeđe boje. Cijena još uvijek nije poznata ali bi se trebala kretati oko cijene Nautilus i Aquanaut Travel Time modela -točnije 42.000 CHF


There are no comments

Add yours