Drugi pokušaj: Omega Speedmaster ’57, ovaj puta sa Broad Arrow kazaljkama

Omega Speedmaster, kako ga svi poznajemo je ikona nad ikonama. Prvi puta predstavljen 1957. godine pod referentnim brojem CK2915 i do današnjeg dana osnovni dizajn mu je bio gotovo nepromijenjen. Tokom godina je došlo do malih poboljšanja kućišta, boljeg i čitljivijeg dizajna kazaljki i novijeg mehanizma, ali Speedmaster je uvijek ostao kultni Speedmaster. No kako je to trend kod Omege, posljednjih par godina se taj švicarski proizvođač jako bavi izbacivanjem re-issue modela iz svoje povijesti. To nisu direktne reprezentacije, odnosno kopije starih modela, već moderne verzije koje su inspirirane kultnim satovima iz prošlosti. Prije dvije godine je tako predstavljen Speedmaster ’57, model koji je prema godini u imenu trebao biti inspiriran modelom CK2915, međutim hardcore ljubitelji ovog sata su odmah primjetili da nešto nije u redu.

Prema dizajnu alpha kazaljki, Speedmaster ’57 tako nije bio inspiriran CK2915 modelom već kasnijim CK2998 iz 1959. godine. No, izgleda da je ove godine Omega pokušala po drugi puta i napokon ispravila grešku. Predstavljam vam Speedmaster ’57. sa (točnim) Broad Arrow kazaljkama.

Po svemu sudeći, ako ste teški zaljubljenik u vintage Omege a nažalost nemate “volju” da iskrcate nekoliko desetaka tisuća dolara za originalni CK2915 iz ’57, ovo bi mogla biti najbolja alternativa za vas. A vjerujte, u odnosu na original, ovaj je čista bagatela. Konstruiran od čeličnog kućišta, ’57 predstavlja najmanji i time najudobniji Omega model sa in-house 9300 mehanizmom. Sa 41,5mm ne prati u potpunosti original (39mm) ali se više nego dovoljno uklapa u današnje trendove. Ravni prihvati za remen, povećana krunica bez štitnika – teško da vam se ovo ne može sviđati!

Najviše priče se naravno vrti oko kazaljki koje su ovaj puta pogođene “u sridu”. Broad Arrow tip, koji se sastoji od satne kazaljke u obliku strijele i minutne u obliku bodeža, je karakterističan za Omege sa kraja ’50 godina. No jedan važan detalj ipak upotpunjuje sveukupni dojam je brojčanik preuzet sa prošlogodišnjeg Seamaster 300 modela.  Neki će možda biti razočarani što je Omega preuzela i patinastu iluminaciju sa dotičnog modela, ali sendvič brojčanik koji daje pomalo 3D efekt kada mu promatrate indikatore pod kutem je uvijek lijepo vidjeti na ovakvim satovima.

Sa svih mogućih gledišta, ovo je praktički idealan sat za sve ljubitelje branda i Speedmaster linije. Bilo da ste teški purist koji prizna samo original iz prošlosti ili moderan tip koji ipak traži nešto najnovije. Usudio bih se ga nazvati – najbolji blend iz oba svijeta. Imate fantastičan dizajn, provjeren desetljećima i ukopljen u najmoderniju mehaniku koju može ponuditi trenutačna urarska tehnologija – Column wheel kalibar 9300 chronograph sa Co-Axial zaprečnim sustavom. Po pitanju chronographa u ovom cjenovnom razredu, teško da možete bolje! Cijena će mu se kretati oko 7.000€


There are no comments

Add yours