x1440x810_HERO_PatekPhilippe_5370_01

Basel 2015: Patek Philippe 5370 Split-Seconds Chronograph

Nakon neobičnog i sportskog 5524G pilotskog modela, vrijeme da se vratimo u klasičnu Patekovu domenu u kojoj naprosto briljiraju. Novi Split – seconds chronograph, referentog broja 5370, predstavlja zapravo sve odlike koje karakteriziraju Patek Philippe – bezvremenski dizajn, estetiku, luksus i funkcionalnost. Novi model dizajnom upada u razred između split – second monopushera 5950A i split – second perpetual kalendar chronograph 5204 modela (vjerujemo da dotičnog jako dobro poznajete preko naše Facebook stranice), gdje mu je karakteristični raspored od dva pušera upotpunjen i trećim unutar same krunice za paljenje split second komplikacije.

Ok, što je split second? Vjerojatno ga još poznate pod nazivom “rattrapante” a radi se o naprednijoj inačici chronographa koja vam omogućava da neovisno mjerite dva različita vremenska intervala (upravo zato postoje i dvije centralne chrono kazaljke). Brojčanik je fantastično uravnotežen, vrlo klasičan i pomalo “konzervativan” po pitanju dizajna. Ali to je Patek, manufaktura koja se hvali u oglasima kako “vi nikada niste vlasnik Patek Philippe sata, već ga čuvate za vašeg nasljednika”. Dakle, konzervativnost u ovom slučaju je dobra, jer trajnost ovakvih satova, ukoliko se redovito održavaju je … vječna!

Fantastičan kontrast na brojčaniku je postignut vrlo tamnom crnom pozadinom, u ovom slučaju slojem emajla s kojim se postigao gloss efekt. Leaf kazaljke i Breguet indikatori su reljefni, a napravljeni u tipičnom Patek stilu – od 18k bijelog zlata. Jedini elementi koji su napravljeni od brušenog čelikasu chrono kazaljke, i to upravo iz razloga što je čelik lakši metal od zlata i time predstavlja manje opterećenje na osovine split second komplikacije. U cijelosti, kompletan brojčanik je fenomenalno proporcionalan, počevši od bijele “željezničke” Tachymetre skale duž vanjskog ruba brojčanika, do predimenzioniranih subdialova za chrono funkcije pa sve do idealno pozicioniranog “Patek Philippe” natpisa. Sve je na svojem mjestu!

Ručno navijani mehanizam CHR – 29 – 535 – PS je u potpunosti promijenjen od svoje zadnje generacije, posjeduje čak dva column kotača za chronograph i pruža do 65 sati rezerve snage. Patek se malo poigrao i oko rasporeda komponenata tako da je mehanizam daleko precizniji, jednostavniji za servisiranje i u pravilu manji potrošač rezervnih dijelova. Sa 41mm promjera malo izlazi van granice udobnosti za hardcore ljubitelje i puriste, ali vjerujemo da će se naviknuti na tu dimenziju u kratkom vremenu. Cijena još nije poznata, ali po komplikacijama i činjenici da dolazi u kućištu od platine očekujte cijenu debelo u dimenziji od pet znamenaka (eura).


There are no comments

Add yours