Basel 2015: Omega Speedmaster Professional Silver Snoopy Award

Ova godina će se sigurno pamtiti kao godina Speedmastera. Nakon čak pet novih keramičkih modela iz Omege (prvi, White side of the Moon možete naći u našoj najavi, ostalih četiri uskoro klikom na LINK), Omega je predstavila Speedmaster kojeg kolekcionari iščekuju već 12 godina, od kako je predstavljena prva limitirana serija Snoopy Speedmastera Eyes in the Stars. Predstavljamo vam Omega Speedmaster Professional Silver Snoopy Award, limitiranu seriju napravljenu u čast 45. godišnjici slavne Apollo 13. misije iz 1970. godine.

Iako se ovaj model poprilično razlikuje od prijašnje generacije Snoopy Speedy modela iz 2003. nedvojbeno se radi o klasičnom Speedmaster Professional modelu, još znanom kao “Moonwatch“. Čelično kućište od 42mm sa kombinacijom poliranih i brušenih površina, tri-compax raspored brojčanika, ultra tanke i vrlo čitljive kazaljke, staklo od pleksiglasa, ručno navijani mehanizam Lemania 1861…praktički identičan recept koji Omega uspješno koristi od 1965. godine. Međutim postoji par detalja koji su ipak modernizirani. Luneta je primjerice zamijenjena sa keramičkom i ispunjena iluminacijskom bojom kako bi bila vidljiva u mračnim uvjetima (isto kao i kod novog re-issue Speedmaster-a MARK II).Brojčanik Snoopy Moonwatch-a je sterilno bijele boje sa reljefnim apliciranim indikatorima koji ne samo da fantastično izgledaju pod kutem, već su sa svih strana premazani SuperLuminovom. No, probajte se malo zagledati u brojčanik i uočite neke interesantne detalje. Za početak, krenimo sa gornjim djelom brojčanika i natpisom “What Could You do in 14 Seconds” (eng. što bi mogli napraviti unutar 14 sekundi)? Ova referenca je zapravo vezana na nesreću u Apollo 13 misiji.

Apollo 13 misija, lansirana 1970. godine je imala cilj posjetiti lokaciju na Mjesecu pod nazivom Fra Mauro. Radi tehničkog problema koji je uzrokovao eksploziju tijekom misije, slijetanje na Mjesec je bilo praktički nemoguće, a astronauti su bili prisiljeni napraviti dvije krucijalne korekcije putanje kako bi se sigurno vratili na Zemlju. Druga korekcija je bila iznimno važna, a jedini ispravan uređaj unutar Apollo kapsule koji je bio važan za mjerenje vremenskog trajanja paljenja motora je bio Omega Speedmaster Professional. Upravo i vremensko trajanje korekcije putanje, koje su astronauti mogli mjeriti zahvaljujući chronographu na satu, je trajalo točno 14 sekundi.

 

Zašto Snoopy nagrada?


Godine 1968. NASA je zamolila slavnog Charles M. Schulz-a, autora stripa Peanuts (sa poznatim likovima “Snoopy” i “Charlie Brown”) i ljubitelja Apollo programa, da dizajnira “Snoopy the astronaut“, crtanog lika koji će poslužiti kao pas čuvar za sve Apollo misije. Te iste godine, NASA je izdala Snoopy nagradu u obliku srebrnog broša koji je dodjeljen svim NASA zaposlenicima i kooperantima koji su se posebno isticali u svom području na razvoju Apollo programa.

Nakon tragedije Apollo 13 misije, i nakon što su astronauti uspješno i sigurno vraćeni na Zemlju, NASA je dodijelila Snoopy nagradu Omegi Speedmaster Professional koja je odigrala ključnu ulogu u korekciji putanje Apollo kapsule.


Na lijevom Sub-dialu je također interesantan (i šaljiv) detalj, Snoopy u pospanom izdanju, a iznad njega balon sa tekstom “Failure is not an optinon” (eng. Neuspjeh nije opcija), poznate riječi koje je izrekao glumac Ed Harris u ulozi Gene Krantz-a,direktora leta Apollo 13 misije u filmu Apollo 13 (ako niste, preporučam da obavezno pogledate film). 

Kao i kod prethodnika iz 2003. pozadina sata je priča za sebe. Dok je stari model imao emajliran zadnji poklopac, Omega Speedmaster Professional Silver Snoopy Award ima medaljon od sterling srebra. Medaljon je zaštićen safirnim poklopcem, a pozadina sata koja je napravljena od 925 sterling srebra je ukrašena emajlom, koji simbolizira zvjezdano nebo. Pozadina je također ukrašena natpisima poput “Snoopy Eyes in the Stars” kao i unikatnim limitiranim brojem koji je ograničen na 1970. primjeraka. Cijena zasada nije poznata, ali pratite naš FORUM jer ćemo ju objaviti čim ju saznamo.

 


There are no comments

Add yours