Breitling-Chronoliner-lifestyle-thumb-1245×830-25281

Basel World 2015: Breitling Chronoliner

Breitling je već neko vrijeme u poslu izdavanja modernih verzija svojih kultnih satova iz prošlosti. SuperOcean HeritageTransocean, Navitimer su samo neki od uspješnih primjera koji se mogu naći u ponudi ove švicarske manufakture. No od ove godine, kolekciju će popuniti još jedan pilotski model, ovaj puta više orijentiran na komercijalne pilote – Breitling Chronoliner.

Znalci Breitlingovih satova će odmah uočiti linije aktualnog Navitimer modela. Chronoliner je baziran na kućištu dotičnog modela, i sa 46 mm promjera je tipičan Breitling – velik i težak za ne primijetiti. Luneta sa Navitimera sa E6B računalom je zamijenjena bidirekcionalnom keramičkom lunetom na kojoj je ugravirana 24h skala. S obzirom da je sat namijenjen komercijalnim pilotima, opremljen je i GMT komplikacijom putem koje je moguće pratiti vrijeme druge vremenske zone zahvaljujući indikatorima na vanjskoj strani brojčanika, odnosno tri vremenske zone ako računamo da i luneta može poslužiti za istu funkciju.

Ono što je atipično za Breitling modele je brojčanik Chronoliner-a. U usporedbi sa Navitimerom i Chronomatom, brojčanik je sterilan, čist i izuzetno čitljiv što je za pilotski sat veliki plus. Crni brojčanik mat boje ogromne satne indikatore koji poboljšavaju čitljivost a sub-dialovi su kontrastne bež boje kako bi se razlikovali od brojčanika u uvjetima slabije vidljivosti. Jedan diskretni detalj koji ipak podiže ukupni dojam na višu razinu je reljefni Breitling logotip, napravljen (naravno) od bijelog zlata.

Breitling Chronoliner pokreće Cal. 24, mehanizam koji je već dugi niz godina u upotrebi i koji se dokazao na području pouzdanosti i preciznosti. Radi se o mehanizmu koji je baziran na ETA 7754 chronograph automaticu, ukupne rezerve snage oko 44h. I kao što to obično biva kod Breitling modela, mehanizam je certificiran po COSC standardu, dakle po pitanju točnosti trebao bi zadovoljiti i najzahtjevnije ljubitelje branda. Pozadina poklopca također otkriva kako je ovaj model inspiriran pilotskim satovima iz 50′ i 60′, zahvaljujući ugraviranom logotipu dva zrakoplova koje je Breitling koristio u prošlosti.

Breitling Chronoliner dolazi u paketu sa originalnim metalnim mesh remenom po cijeni od 56.300 kn.

 


There are no comments

Add yours