Basel 2015: HYT H3

Ekipi iz HYT manufakture zbilja treba skinuti kapu. Nakon ‘Lubanje‘, H1 i H2 modela, zbilja sam mislio da ne mogu smisliti ništa luđe i ekstravagantnije. Mislim, činjenica da su manufaktura koja je prva uspješno napravila hidromehanički sat koji koristi fluid za prikazivanje vremena je priča sama za sebe. Međutim novi model, H3, čije službeno predstavljanje očekujemo za nekoliko dana na najluđem show-u u Baselu, trebao bi biti njihov najkompliciraniji model.

Treća reinkarnacija originalnog hidro-mehaničkog dizajna je ponovno fokusirana na staklenu cijev i taj prepoznatljiv znak HYT-a – kričavo zeleni fluid koji služi za prikaz sati. No u odnosu na prijašnje modele, gdje je staklena cijev pratila zakrivljen oblik kućišta, u H3 je prikaz vremena linearan pomoću ravne cijevi i pripadajućim cilindrima na suprotnim krajevima.

Oko tog sustava je konstruiran ostatak sata, pa je i logično da se nije moglo upotrijebiti tradicionalno kućište. Da, dizajn malo vuče na poznate modele iz MB&F i Urwerk manufaktura, ali je to nedvojbeno HYT! Masivno kućište dimenzija 62mm x 41mm je konstruirano od kombinacije titana i platine, te je presvučeno vrlo otpornim DLC premazom koji mu daje tamno sivi izgled. Gledajući ga s boka, kućište je pri vrhu uzdignuto u odnosu na dno, kako bi bilo zakrivljeno prema vašim očima i omogućilo vam bolji pogled na mehanizam.

Mehanizam je totalno ludilo, sa mehaničkog i dizajnerskog gledišta. U gornjem djelu brojčanika su spomenuta dva cilindra, zaslužna za guranje fluida u desnu ili lijevu stranu, ovisno o prikazu sati. Fluid u staklenoj cijevi djeluje u ‘retrograde‘ stilu, što znači kada stigne do krajnje desne točke, cilindri vračaju fluid na lijevu stranu na originalno mjesto. Staklena cijev sa kričavo zelenim fluidom je dizajnirana da prikazuje samo šest sati ukupnog vremena. No sat koji prikazuje samo šest sati od ukupnih 24 u danu baš i ne bi bio naročito upotrebljiv. Upravo zato služi vremenska skala, pomaknuta ispod cijevi, sastavljena od šest indikatora koja rotira četiri puta dnevno.

Onog trenutka kada fluid stigne do kraja (desne strane) staklene cijevi, istovremeno cilindri pumpaju fluid na početno mjesto i vremenska skala započinje svoju rotaciju kako bi prikazala sljedećih šest sati. Genijalan sustav!
U donjem djelu brojčanika dominira ona čista mehanika koju smo navikli gledati kod high end satova. Sa desne strane je prikaz minuta, također napravljen kao retrograde mehanizam preko kazaljke sa dvostrukim zglobom koja, kao i u slučaju prikaza sati, linearno prikazuje minute preko skale. Onog trenutka kada kazaljka ‘otkuca’ 60-tu minutu, vraća sa instantno na prvu minutu u sljedećem satu.

Pozadina sata je (za promjenu) pomalo dosadna u odnosu na egzotiku sa prednje strane. No osim par glavnih zupčanika, pozadina otkriva i dodatnu funkciju – indikator rezerve snage koji prikazuje stanje navijenosti glavne opruge koja može isporučiti čak sedam dana autonomije. Zasada je najavljena samo ova verzija HYT H3 modela, iako poznavajući HYT, možemo sigurno očekivati i verzije od ružičastog i crvenog zlata sa različitim kontrastnim bojama fluida. Cijena za ovaj fantastični mehanički komad je 280.000 CHF.

 


There are no comments

Add yours