Jaeger-LeCoultre-Master-Compressor-Extreme-LAB-2-thumb-2554×1650-25304

Jaeger-LeCoultre Master Compressor Extreme LAB 2 odsada i u plavoj boji

Master Compressor Extreme LAB 2 od ove će godine uz dosadašnji crveni model dolaziti i u novoj plavoj boji. Nije da se razvojni odjel Jaeger LeCoultrea nešto previše potrudio oko “novog” modela, ali kada malo bolje razmislim, zašto uopće potrebno uvoditi neke drastične promjene na sat koji je i prvi puta tako dobro pogođen?

Master Compressor Extreme LAB 2 je pomalo zastrašujući sat kada ga prvi puta ugledate. Brojčanik koji prikazuje gotovo sve vitalne organe mehanizma i brdo indikatora djeluje zbunjujuće i natrpano, ali nakon što pohvatate sve funkcije, počinje djelovati skladno i čitljivo. Tehnički ovaj model je ostao praktički identičan kao i model iz 2010 godine. Još uvijek posjeduje patentirani sustav integiran u krunicu putem koje se biraju tri glavne funkcije sata: neutralna koja služi za navijanje, GMT za podešavanje druge vremenske zone i SET funkcija za namještanje lokalnog vremena. Ideja iza ovog sustava stoji u eliminiranju potencijalnih problema koji se mogu prouzročiti na standardnim krunicama na navoj, stoga je ovaj model, kao i cijela ‘Master’ linija opremljena Compressor krunicama.

Brojčanik sadrži čak tri subdiala, od kojih desni služi kao indikator odabrane funkcije, lijevi kao totalizator sati za chronograph (da da, čak i to ima) i donji na 6h kao indikator druge vremenske zone. Interesantan detalj za chronograph je indikator u samom vrhu brojčanika u obliku dva digitalna broja, koji prikazuje tekuće minute. Međutim zbilja impresivan dio je sakriven u gornjoj hemisferi brojčanika, koji sadrži bijelo – plavu skalu. Riječ je o patentiranom radijalnom indikatoru koji poprima plavu boju kako rezerva snaga mehanizma počinje opadati.

Mehanizam, cal 780, inače in-house djelo manufakutre Jaeger LeCoultre, vizualno djeluje industrijski i kao da je namijenjen za ekstremnije uvjete. Konstruiran od 569 komponenata, posjeduje čak dva column wheel-a (za chronograph i za selektor funkcija), specijalni zaprečni sustav koji ne zahtjeva podmazivanje a nemirnica je čak učvršćena mostom sa obje strane mainplate-a.

Iako Extreme Lab 2 nije kandidat za ljepotana godine, svojim inovativnim ‘tehnikalijama’ sigurno spada u poželjnije satove koje bi barem jednom htjeli isprobati. Međutim, za ovakav ekstravagantan dizajn trebate platiti i ekstravagantnu cijenu, u ovom slučaju oko 400.000kn.


There are no comments

Add yours