Basel 2015: H. Moser & Cie predstavio svoju viziju pravog ‘pametnog sata’

Prije nekoliko tjedana, manufaktura za koju smo mislili da će biti jedna od zadnjih koje će pokleknuti nad novim trendom ‘pametnih satova’ koji visi nad glavama švicarske urarske industrije, je objavila teaser fotografiju u kojoj su objavili samo siluetu svog novog ‘pametnog sata’.

Prvi Moserov smart watch?

Međutim, bio sam malo skeptičan. Manufaktura koja cilja na teški luksuzni segment sa svojim skupocjenim i ručno ukrašenim mehaničkim satovima da uopće razmišlja o digitalnom satu? U ovo doba teške konkurencije sve je moguće. No H. Moser & Cie je danas, upravo danas kada je službeno predstavljanje novog Apple ‘pametnog sata’ odlučio predstaviti svoj novi ‘Smart watch‘, Endeavour Perpetual Calendar Funky Blue.

Prema Moserovom vrlo šaljivom predstavljanju (koje možete pogledati u vrhu ovog posta), novi model tako posjeduje “vrlo čisto i pregledno sučelje za koje vam nije potreban prst kako bi ‘zoomirali’ datum”, “odličnu ergonomiju” i “autonomiju od čak 7-10 dana bez uštekavanja punjača”. Drugim riječima, radi se o kompletno mehaničkom satu koji sam po sebi ispunjava najvažniju ‘pametnu’ funkciju – pokazivanje vremena. Ništa više, ni ništa manje.

Najveća novost je zapravo fantastičan brojčanik sa sunburst uzorkom koji ima fumé efekt. Radi se praktički o prelijevanju boje iz svetlih u samom centru prema tamnijim tonovima kako se približavate rubu brojčanika.

Međutim, jedna od ‘pametnih’ funkcija koju bi zbilja trebao naglasiti je izvedba Perpetual (godišnjeg) kalendara jer ne sadrži tri ili četiri manja sub-dialova za prikaz dana u tjednu, dana u mjesecu, mjesec u godini ili prijestupnu godinu. Umjesto toga, na brojčaniku se prikazuju samo dvije važne funkcije – datum na desnoj strani brojčanika i malena strelica u centru brojčanika koja ovisno o svom položaju prikazuje mjesec u godini (na brojčaniku je 12 indikatora koji istovremeno služe kao indikator sata i mjeseca). Korištenje Moserovog Perpetual kalendara je ujedno toliko pojednostavljeno, da je eliminirana potreba za dodatnim pušerima, krunicama ili polugama na boku brojčanika. Sve funkcije se podešavaju preko krunice i to čak u oba smjera (što je rijetkost).

Pozadina u ovom slučaju ne otkriva ‘senzore pokreta’ ili ‘konektore za spajanje punjača’, već ono što bi svaki ‘pametan’ mehanički sat trebao imati – vrhunski uređen mehanički in-house kalibar HMC 341 (o kojem ste mogli čitati u prijašnjoj najavi Moserovog Perpetual kalendara) sa ručno poliranim rubovima i zlatnim prstenima rubina. Ako malo bolje pogledate iznad centra mehanizma, možete naći vrlo specifičan zupčanik sa četiri indikatora koji zapravo služi kao indikator prijestupne godine. U mehanizam je ugrađena i masivna glavna opruga, stoga možete zaboraviti na sat i do deset dana bez da ga ponovno resetirate na točno vrijeme.

H. Moser & Cie Endeavour Perpetual Calendar Funky Blue se očekuje sredinom mjeseca, a najavljena cijena je oko 50.000 CHF.


There are no comments

Add yours