Omega-X-33-Skywalker-LE-thumb-2160×1401-25245

Omega Speedmaster Skywalker X-33 Solar Impulse

Već punih devet godina, Omega kao pionir u profesionalnim pilotskim i astronautskim satovima sudjeluje u Solar Impulse projektu koji je usmjeren razvoju solarnih zrakoplova koji prema službenom dopisu može “letjeti dan i noć isključivo putem solarne energije, a da pritom ne potroši niti kap goriva”. Originalni i prvi Solar Impuls projekt već iza sebe ima čak osam svjetskih rekorda, a sljedeći, ujedno i najvažniji, bi trebao oboriti Solar Impulse 2 – prvi neprekinuti let oko svijeta uz pomoć solarne energije.

S obzirom da Omega sponzorira ovaj projekt, logično je da će piloti nositi Omega satove tijekom ovog povijesnog leta, i to limitiranu seriju nove generacije X-33 modela Skywalker Solar Impulse.

Originalna Omega X-33 iz 1998. godine

Devedesetih godina prošlog stoljeća, Omega je počela raditi na novoj generaciji Speedmaster modela koji će primarno biti namijenjen astronaturima u Space Shuttle misijama. Iako je mehanički Speedmaster ProfessionalMoonwatch” još uvijek bio ( i je) službeni NASA sat za svemirske misije, postojala je potreba za digitalnim satovom koji će ne samo biti precizniji, već će imati i niz potrebnih funkcija poput glasnog alarma, preciznog chronographa, mogućnost praćenja više vremenskih zona i mission timer. Godine 1998. napravljen je X-33, sat namijenjen profesionalcima poput vojnih pilota i astronauta i koji u početku nije bio namijenjen za civilnu upotrebu.

Naglim sokom u 2014. Omega je na Basel sajmu predstavila nasljednika, X-33 Skywalker, ovog puta dostupnog za ‘civile’ u startu. Riječ je o modelu koji vizualno jako podsjeća na prijašnju generaciju, ali naravno poboljšan u više aspekata. Dimenzija kućišta je povećana na 45mm (sa 42), korištena je jedna od najkvalitetnijih legura titana (grade 2), tako da samo ‘glava’ sata teži svega 52 grama. Luneta više nije aluminijska već je zamjenjena modernijim materijalom – keramikom, a raspored brojčanika i LCD display koji može prikazivati tri reda informacija je daleko čitljiviji u odnosu na stari model.

Skywalker X-33 Solar Impulse je u pravilu identičan model, barem što se funkcija tiče, ali drastično se razlikuje od ‘civilnog’ modela kada je u pitanju paleta boja. Dosadna siva i crna je zamijenjena plavom i kričavo zelenom kako bi se posebno naglasili elementi na brojčaniku, a titanski remen je zamijenjen sa usklađenim NATO remenom kojeg potpisuje (i vrlo skupo naplaćuje) Omega. Funkcijski, ovaj sat raspolaže ‘arsenalom’ koji bi trebao zadovoljiti i najzahtjevnije geekove. Osim chronographa, countdown timera, i višestrukog praćenja vremenskih zona, sat posjeduje i mission elapsed time (MET), phase elapsed time (PET) pa čak i tri alarma koji će se garantirano čuti preko tri zida zahvaljujući jačini od preko 100 dB-a.

Interesantno da mehanizam ipak nema solarno punjenje koje je već dulje vremena prisutno kod kvarcnih satova iz dalekog Japana, ali zahvaljujući termokompenzirajućem mehanizmu, koji vrši korekcije ovisno o vanjskoj temperaturi, mehanizam će garantirano odstupati svega nekoliko sekundi godišnje. Omega Speedmaster Skywalker X-33 Solar Impulse je limitiran na 1924 primjeraka a cijena će mu se kretati oko 6.000 dolara.


There are no comments

Add yours