DSCF4630

Breitling Avenger Skyland *RECENZIJA*

Već je planetarno poznato kako je Breitling brand koji je svoj status i prestiž zaslužio sudjelovanjem u avijaciji zahvaljujući proizvodnji zrakoplovnih instrumenata i pilotskih satova. Dovoljno je da samo malo progooglate nekoliko članaka u kojem se spominju ‘Top pilotski satovi’ i u velikoj većini ćete naići na Breitlingov Chronomat ili Navitimer.

No Breitling nije samo ‘AS‘ u pilotskim satovima, već imaju i bogatu povijest u svojoj ronilačkoj liniji. Superocean, Steelfish, Seawolf, Colt, sve su to vrhunski modeli namijenjeni profesionalnoj i amaterskoj upotrebi pod vodom i u većini slučajeva, napravljeni su za toliko ekstremne dubine da je praktički nemoguće preživjeti takav pritisak ukoliko niste zaštićeni sa nekoliko centimetara čistog čelika. Avenger Skyland je jedan od rjeđih modela u Breitlingovoj ponudi koji po faktoru vodootpornosti  spada pod ‘civilne’ modele. No, nećemo se zavaravati ako je namijenjen za “plitko” ronjenje po Breingovim standardima, jer svejedno omogućava da zaronite na zastrašujuću dubinu od 300m. Iako je po tom pitanju blago zakinut, Avenger predstavlja perjanicu ponude u ronilačkim satovima jer se radi o ozbiljanom sportskom chronographu koji je namijenjen svakodnevnom nošenju i svim prilikama, ali da ujedno i posluži kao botom timer kada plovite po podmorju.

Vizualno, Breitling modeli odskaču od ronilačkih satova koje smo navikli gledati kod drugih manufaktura. Avenger Skyland nije iznimka. Gotovo svaki milimetar čelika je poliran na gotovo zrcalni sjaj, uključujući i Professional II narukvicu, pa čak i zadnji poklopac. Iako to u teoriji efektno izgleda i gotovo ne postoji šansa da nećete biti uočeni sa takvim satom na ruci, postoji i druga strana medalje. Sat je doslovno magnet za otiske i mikro ogrebotine i osim što ćete dobar dio vremena gledati u taj fantastičan, modri brojčanik, ostatak ćete sigurno potrošiti na glancanje. Prvi dojam kada primite Avenger u ruku bit će sigurno fokusiran na dimenzije i osjećaj težine. Sa svih aspekata sat je hrga čelika i definitivno zaslužuje superlative po tom pitanju. No iako se radi o teškom satu sa kućištem promjera od 44mm, radi se jednom od najudobnijih satova  koje sam imao prilike nositi u zadnjih par mjeseci. Ključ je u dizajnu kućišta, odnosno točnije, u dizajnu prihvata za remen.

Prihvati su konstruirani na način da imaju vrlo oštro zakrivljenje koje prati oblik zapešća a dodatni plus je činjenica da se endlink (završni link koji je spojište remena i kućišta) remena spaja na kućište na samom početku prihvata, a ne na kraju kako je i uobičajeno. Rezultat je remen koji pada pod gotovo 90 stupnjeva, što je velika prednost za vlasnike manjih zapešća. S obzirom da nisam ljubitelj Breitling Professional II metalnog remena, a ni poliranog izgleda, Avenger je proveo nekoliko mjeseci na crnom 22mm Isofrane remenu koji se pokazao kao idealna kombinacija za taj sat.

 


There are no comments

Add yours