Frederique-Constant-Swiss-Horological-Smartwatch-with-app-Perpetuelle-900×675

Prvi švicarski ‘pametni sat’ predstavili Frederique Constant, Alpina i Mondaine

Nakon što je MontBlanc prvi započeo borbu sa sve rastućim tržištem ‘pametnih satova’, nestrpljivo se čekao trenutak kada će švicarska ozbiljno pozabaviti sa tim pitanjem. Odgovor se očekivao od velikih igrača, poput Swatch grupe ili jedne od članica LVMH grupe, no iznenađujuće, prvi ‘smartwatch’ je predstavila novo osnovana grupa poznata kao MMT (Manufacture Modules Technologies) i to u suradnji sa manufakturama Frederique Constant, Alpina i Mondaine.

MMT grupa je ujedinjenje Fullpower Technologies (Silicijska dolina) i Union Horlogere Holdings (vlasnici Frederique Constant-a i Alpine) korporacija koja će biti zaslužna za dizajn digitalnog modula, software-a i aplikacija koje će pokretati novu generaciju pametnih satova. Zadatak Frederique Constant, Alpina i Mondaine manufaktura je dizajnirati ‘ljusku’, odnosno sve ostale elemente koje čine moderan sat. Ono što je vrlo interesantno je što će ta platforma biti otvorena za sve manufakture (nešto slično kao što je proizvođač mehanizama ETA prema ostalim manufakturama) omogućavajući tako dizajnerima da u potpunosti prilagode izgled sata svojim ključnim dizajnerskim elementima.

Postavlja se pitanje, na koji način bi ovo uopće mogao biti ‘pametan sat’? Kao što vidite, LCD zaslona i pušera koji bi služili za mijenjanje funkcija očito nema. ‘Smart watch’ je zamišljen da izvana djeluje kao bilo koji drugi švicarski luksuzni sat, dok ćete digitalne funkcije isključivo koristiti preko vašeg pametnog telefona. Na sreću među tim funkcijama neće biti notifikacija za propuštene mailove ili pozive već će ‘smart’ funkcije uključivati automatsku sinkronizaciju sa atomskim satom, automatsko podešavanje vremena prilikom prijelaza u drugu vremensku zonu, praćenje vaših fitness i dnevnih aktivnosti, praćenje ciklusa spavanja, aktivni alarmi i bateriju koja će garantirati autonomiju rada do dvije godine. Napokon ‘smart watch’ koji ne moramo puniti svakih 24 sata!

Nova generacija švicarskih ‘smart watch’-a će tako poslužiti da pratite vaše dnevne aktivnosti, potrošnju kalorija, podešavanje ciljeva preko ‘trening’ aplikacija itd. I s obzirom da će ovo biti otvorena platforma, očekuje se popriličan broj aplikacija koje će dodavati dodatne funkcije na vaš pametan sat. Dakle sa jedne strane još uvijek možete imati luksuzni sat na ruci kojeg možete bez problema nositi na odijelo ili na poslovni sastanak, a da istovremeno posluži kao alat.

Trenutačno je predstavljeno svega desetak modela iz tri manufakture, što muških što ženskih koji će se naći u slobodnoj prodaji kroz par mjeseci i po prosječnoj cijeni od 500 (za manje modele) pa sve do 2000 dolara za modele sa dijamantima (da da, ima i toga). Važno je pitanje kod cijele priče – kako će tržište prihvatiti odgovor švicaraca na postojeće ‘smartwatch’ modele koji koštaju svega desetinu cijene? Pametni satovi predstavljaju najveću prijetnju satnoj industriji još od “kvarcne krize” iz 70′ godina stoga je ovakav potez švicaraca sasvim logičan. No da li će se pokazati kao uspjeh, to će vjerojatno ovisiti o mogućnostima koje će se naknadno predstavljati. Jako dobra baza je postavljena, sada ju treba samo malo razraditi.


There are no comments

Add yours