10422402_750671428336009_838441986617730032_n

Specijalna “Equation Of Time” serija iz Panerai-a

Za SIHH 2015, glavni fokus manufakture Panerai je očigledno bio usmjeren na Submersible liniju satova namijenjenu profesionalnim roniocima. Keramički Flyback chronograph i high tech Carbotech Submersible su bili tek dio predstavljene kolekcije na sajmu, ali uz njih predstavljen i par klasičnih i dizajnom vrlo atraktivnih modela sa jednom od najrjeđih komplikacija koja je u dosadašnjoj povijesti ove manufakture viđena tek jednom (Panerai Astronomo) – Equation of Time.

Oba predstavljena modela su gotovo identičnih specifikacija, oba su “Acciaio” (odnosno drugim riječima od čelika) i oba posjeduju tu ultra rijetku, ultra kompliciranu i vjerojatno najnepotrebniju komplikaciju za prosječnog Panerista. Ali pravi ljubitelji satova nisu tipični Paneristi i vole komplikacije na satovima koje nemaju praktični smisao.


Što je “Equation of Time”?

Dužina jednog dana je univerzalna jedinica vremena koja je izračunata na temelju jedne rotacije našeg planeta oko svoje osi, i u korelaciji sa time, jedne rotacije Zemlje oko Sunca. I iako su nas svi učili kako jedan dan ima točno 24 sata, istina je ipak malo kompliciranija. Naime, orbita naše planete oko Sunca je eliptična i ako uzmemo u obzir da je naš planet “nagnut” u odnosu na ekvator, vrlo lako se može izračunati kako trajanje dana od točno 24 sata se događa svega četiri puta godišnje.

Sve ostale dane u godini vrijeme varira između +15 i -15 minuta na dan, ovisno o godišnjem dobu. Equation of Time komplikacija upravo prikazuje to dnevno odstupanje (solarno vrijeme) u odnosu na naše, lokalno vrijeme.


 

Panerai je modificirao svoj prvi in-house mehanizam (cal. P.2002/E) i ubacio ga u trenutačno dva najpopularnija kućišta – Luminor 1950 sa karakterističnom zaštitom krunice, i Radiomir 1940 koje je zapravo evolucija originalnog Radiomir kućišta na kojem su “žičani” prihvati za remen zamijenjeni klasičnim prihvatima kakve poznajemo iz Luminor serije.

Oba modela su opremljena “sendvič” brojčanicima koje će iskusni Paneristi jako cijeniti a u miks je ubačena i patinasta iluminacija za zlatnima kazaljkama koje Panerai silovito forsira već nekoliko godina za redom. Mehanizam uz prikaz “Equation of Time” komplikacije prikazuje tekuće sate, minute, sekunde i datum, a na desnoj strani brojčanika je po prvi puta integriran i prikaz mjeseca u godini preko kazaljke. Iako je interesantan detalj, zapravo je vrlo loše izveden jer je sub-dial previše približen prozoru za datum, što znači da će u mjesecu ožujku kazaljka konstantno djelomično prekrivati prozor datuma i time poprilično otežavati čitanje.

Na kraju cijele priče sigurno se pitate koji je uopće smisao iza ovakve komplikacije? Ukoliko niste astronom, vrlo vjerojatno nećete imati apsolutno nikakve koristi od nje. Ali s druge strane, znamo da bi ju voljeli imati na satu ovakvog kalibra. Zašto? Jer možete!

Cijena oba modela je poznata za tržište SAD-a, a iznosi 23.000 američkih dolara.


There are no comments

Add yours