download (1)

Frederique Constant Worldtimer odsada i u plavim tonovima

Frederique Constant je poznata švicarska manufaktura koja svoju ‘slavu’ nije zaslužila samo proizvodnjom kvalitetnih švicarskih ručnih satova, već i satova koji su cjenovno vrlo prihvatljivi, barem ako sagledamo koje sve tehničke karakteristike dobijete u paketu. Chronograph model iz Vintage Rally kolekcije s kojim smo se družili tijekom desetak dana za potrebe recenzije nam je bio prvi model s kojim smo se susreli iz ove manufakture. I oduševio nas je! Novi Worldtimer ne samo da izgleda bolje i atraktivnije od prethodne serije, već ima i onu sitnicu naspram većine modela iz kolekcije za kojom pate i ozbiljni ljubitelji mehaničkih satova – svoj in-house mehanizam.

Uspoređujući ga sa starim modelom, nije se toliko toga promijenilo. Dimenzije kućišta su ostale identične (42mm promjer / 12mm debljina), brojčanik je zadržao identičan raspored natpisa i još uvijek ima identične komplikacije. Međutim, nevjerojatno koliko mala promjena boje može utjecati na kompletan izgled. Umetanjem dominantne plave u pozadinu brojčanika i antracit sive u reljefni ‘globus’ stvorio se daleko ozbiljniji izgled, a u kombinaciji sa kontrastnim markerima i kazaljkama, daleko se poboljšala čitljivost. Kazaljke su sa prethodnog, Breguet stila, zamijenjene modernijom lance verzijom.

Unutarnji prsten Worldtimer komplikacije prikazuje sate, ovisno da li se nalazili u dnevnoj (bijeloj) ili noćnoj (tamo plavoj) vremenskoj zoni. Vanjski prsten sadrži popis 24 glavna grada koji predstavljaju 24 vremenske zone i ovisno o tome koji grad postavite u vrh brojčanika (12h), sukladno tome će se sinkronizirano prikazivati vrijeme u svim ostalim zonama.

Jedan mali detalj koji se možda neće svidjeti istinskim ljubiteljima ove komplikacije je položaj sub-diala za tekuće sekunde. Iako je fantastično ukrašen kombinacijom sunburst gullioche uzorka, nalazi se iznad prstena koji prikazuje vrijeme u donjoj ‘hemisferi’ brojčanika, što efektivno znači da vrijeme u tim zonama nećete moći očitati sa pravom preciznošću. Nije da pretjerano smeta, ali ljubitelji satova znaju biti izbirljivi.

Mehanizam koji pokreće novi Frederique Constant Worldtimer je identičan kao i u prethodnoj verziji. Radi se o kalibru FC -718 koji je izvorno dizajniran i proizveden u Plan-les-Quates u Ženevi. Iako ‘na papiru’ ne predstavlja zadnju riječ tehnike (nemirnica kuca na 4 Hz, rezerva snage je 42 sata, 26 rubina), ipak sama činjenica da se radi o manufakturnom mehanizmu, a ne još jednoj kataloškoj Selliti, daje dodatnu težinu u cijeloj priči. Mehanizam je i solidno ukrašen perlage uzorkom, kružnim ženevskim reljefom i plavim vijcima na mostovima.

Kod ove silne priče o isplativosti vjerujem da vas interesira cijena ovog odličnog modela. Nažalost još nije poznata jer se službeno predstavljanje očekuje na Basel sajmu ove godine, ali sigurno će se kretati oko cijene trenutačnog Worldtimera a srebrnim brojčanikom (koja okvirno iznosi cca 2.500€). Za ovako dobro dizajniran sat sa in-house mehanizmom, komotno može u kategoriju bang for buck!


There are no comments

Add yours