Panerai Luminor Submersible 1950 Carbotech 5

Panerai predstavio prvi karbonski Luminor: Submersible Carbotech

Nakon Hublot-a, Richard Mille-a i IWC-a, bilo je pitanje vremena kada će i Panerai izbaciti svoj prvi karbonski model. Već dulje vremena talijanska (odnosno sada švicarska) manufaktura eksperimentira sa raznim keramičkim modelima, ali iskreno keramika je već postala ‘jučerašnja vijest’. Iako je u pravilu keramika prilično dobar materijal za izradu kućišta, s druge strane je vrlo krhka (čitaj: ultra skupa za popraviti).

Panerai je novi keramički Luminor nazvao fancy imenom: Carbotec Submersible 1950. Iako bi mogli zaključiti kako se iza novog imena krije novi mehanizam ili neka specijalna komplikacija, moramo vas malo razočarati. Osim novog materijala kućišta radi se o praktički identičnom modelu ala keramički PAM 508 Submersible, promjera 47mm i sa in-house mehanizmom P.9000. No sam materijal kućišta nije možda toliko interesantan kao što je način izrade kućišta.

Radi procedure nanošenja karbonskih vlakana u slojevima i lijepljenja posebnom smolom, vidljiva površina izgleda kao da se radi o damascus čeliku, koja mu ipak daje unikatan i prepoznatljiv izgled. Karbon je danas vrlo popularan materijal u Formuli 1 i super automobilima, dakle riječ je o ultra laganom i ultra izdržljivom materijalu koji bi bez problema trebao izdržati višegodišnje bliske susrete sa okvirima vrata. Jedini detalj koji možda i nije pogođen na ovom modelu je patinasta iluminacija koju Panerai poprilično forsira na novim modelima. Jasno je kada se to želi naglasiti na modelima koji su inspirirani satovima iz prošlosti, ali na modernom ronilačkom satu (koji je ujedno vodootporan do 300m) jednostavno to ne paše.

Panerai Luminor 1950 Carbotech neće biti dio limitirane serije već serijske proizvodnje, a najavljena cijena iznosi vrtoglavih 17.500€.


There are no comments

Add yours