Jaeger-LeCoultre-Duometre-Spherotourbillon-Moon-6

Duomètre Sphérotourbillon iz Jaeger LeCoultre-a sa indikatorom Mjesečevih mijena

Nakon što je Jaeger predstavio novi ‘Master’ sa meteorit brojčanikom, vrijeme je bilo da na SIHH sajmu predstavi i svoje remek djelo – najnoviji Duomètre Sphérotourbillon sa indikatorom Mjesečevih mijena koji je precizan gotovo sljedećih četiri tisućljeća. Ne samo da je ovaj sat prava uživancija za gledanje, već posjeduje vrlo interesantne tehničke inovacije koje bi trebale zadovoljiti i najekstremnije ljubitelje.

Prije točno tri godine predstavili smo vam prvi Sphérotourbillon, model koji je uz Gyrotourbillon postao neslužbeni flagship kompanije. No što je to točno Sphérotourbillon i zašto je tako interesantan?


Sphérotourbillon polazi od jednog interesantnog koncepta, nazvanog Dual Wing koji se može također naći u Jaeger LeCoultre Doumetre modelima. Dakle kod normalnih mehanizama, sustav zupčanika je direktno spojen na glavnu oprugu i regulacijski sustav (nemirnicu / tourbillon). I ta stvar funkcionira, međutim sve do onog trenutka kada počinjete dodavati razne komplikacije (chronograph, minute repeater, GMT, perpetual kalendar itd.), jer se time stvaraju dodatne sile na komponente mehanizma. Te sile su ponekad i potrebne, kao recimo sila koja gura prsten datuma u ponoć ili sila koja gura GMT kazaljku. Ali kada je u pitanju malen mehanizam, te sile mogu imati negativan utjecaj na preciznost.

Ono što je Jaeger napravio je zapravo genijalno. Umjesto jedne opruge, postavljene su dvije na dva odvojena seta zupčanika. Jedan set pokreće kazaljke (sate, minute, sekunde), dok drugi pokreće dodatnu komplikaciju (u ovom slučaju Moon phase). Time su sile identične na oba seta zupčanika, a cijeli sustav je spojen na jedan glavni regulacijski organ – Sphérotourbillon. 

Sphérotourbillon je pak modificirana verzija Tourbillona, konstruirana da eliminira negativnu silu gravitacije koja utječe na preciznost mehanizma. Sam tourbillon, konstruiran u titanskom kavezu od 105 komponenata, rotira različitim brzinama  (30 sekundi za potpunu rotaciju, odnosno 15 sekundi za rotaciju kaveza) a sam kavez je postavljen pod kutom od 20 stupnjeva (identičnim kutem kao i naš planet u odnosu na Sjevernjaču).


Duomètre Sphérotourbillon Moon zbilja sadrži mnogo toga u umjerenom 42mm platinastom kućištu. Brojčanik je taj koji okupira većinu desne strane slobodnog prostora, a na suprotnim polovima (12h i 6h) se nalaze dva manja sub-diala, od kojih gornji služi kao 24h indikator, dok donji prikazuje tekuće sekunde. Na oba kraja se nalaze i dva indikatora rezerve snage koji nezavisno prikazuju ukupnu rezervu od 50 sati pojedinih glavnih opruga. I najvažnija komplikacija, po kojoj je ovaj model dobio i ime, indikator Mjesečevih mijena je integriran u podnožje glavnog brojčanika.

Sad pazite ovo: kod Jaeger LeCoultre Perpetual kalendar modela, indikator Mjesečevih mijena je toliko precizan da mu je potrebno jedno podešavanje svakih 122 godine. U Duomètre Sphérotourbillon Moon-u, to podešavanje je potrebno napraviti svakih 3.887 godina. Ostavljam vas da vam se ovaj podatak malo upije. 

Jaeger-LeCoultre’s Duomètre Sphérotourbillon Moon je sa dizajnerskog i tehničkog gledališta apsolutni užitak za nositi. Uz to, svaki od 75 limitiranih primjeraka ima i minijaturnu pločicu na dnu brojčanika sa unikatnim serijskim brojem, tako da i to daje neku dozu individualizma. Cijena nije još poznata, ali ako je stari model koštao preko 220.000€, vjerujem da ni ovaj neće biti puno jeftiniji.


There are no comments

Add yours