SIHH 2015: IWC Portugieser kolekcija – Prvi dio

Prvim danom otvorenja SIHH sajma, 16 prestižnih manufaktura je predstavilo svoje najnovije i tehnički najimpresivnije ručne satove za ovu godinu. IWC kao po običaju nije razočarao, čak štoviše, njihovu kolekciju bi mogli okarakterizirati kao najpristojniju na cijelom sajmu. Za razliku od drugih proizvođača koji godišnje izbacuju pojedine modele iz svoje cjelokupne ponude satova, IWC to radi na malo ‘stroži’ način. Svake godine satove predstavljaju tematski, dakle isključivo se orijentiraju na predstavljanje kompletne linije satova. Početkom godine smo dobili mali “teaser” u obliku najave za novi IWC Portugieser Annual kalendar koji nam je dao naslutiti što nam IWC sprema za ovu godinu. Uostalom, 2015. godina je zapravo i službeno 75. godišnjica prvog Portugieser modela, dakle očito je jasno što se sprema iza kulisa.

Sa dva potpuno nova i šest obnovljenih modela, Portugieser kolekcija je narasla na ozbiljnu brojku od ukupno 18 modela u ponudi. Neke manufakture mogu biti presretne ako im ta brojka pokriva cjelokupnu proizvodnju, a ovdje razgovaramo o samo jednoj liniji. Dakle, ima ponešto za svakoga. S obzirom da smo već spomenuti Annual kalendar već predstavili, nema potrebe da ga predstavljamo ponovno.


 

IWC Portugieser Hand-Wound Eight Days Edition “75th Anniversary”

Kao krunu kolekcije, IWC je predstavio re-issue Portugieser modela koji je inspiriran originalnim ‘Portugalcem’ iz ’30. godina (ref. 325). Klasičan i bezvremenski dizajn kućišta je ukomponiran sa “vintage” brojčanikom ima i malu sekundarku na 6h, a u cijelu priču je ukomponirana i zadnja generacija ručno navijanog in-house mehanizma (cal. 59215) sa rezervom snage od 8 dana i malim indikatorom rezerve snage na pozadini. Model koji će biti iznimno cijenjen od strane strastvenih kolekcionara je predstavljen u dvije inačice – od čelika i crvenog zlata, te je limitiran u 750, odnosno 175 primjeraka. A tek remen….radi ga Santoni, kao i za sve high-end IWC modele.


IWC Portugieser Perpetual Calendar Digital Date-Month Edition “75th Anniversary”

Ako ste zaljubljeni u Portugieser liniju a nažalost vam Annual Calendar nije dovoljno “napredan”, ne morate brinuti. Možete zaobići razmišljanje o prijestupnim godinama i da li veljača ima 28 ili 29 dana jer prvi puta u kolekciji, IWC ima i Annual i Perpetual model sa ‘digitalnim’ prikazom dana u mjesecu i mjeseca u godini. Poznat vam je raspored na brojčaniku? Ništa čudnog, jer je IWC posudio (BTW vrlo dobar) mehanizam od Ingenieur kolekcije, točnije od najboljeg modela – Perpetual Calendar Digital Date Month. Sa 45mm promjera i 16mm debljine baš i nije oličenje elegancije ali po funkcijama lagano ulazite u klasu ultra visokog urarstva. Perpetual mehanizam je konstrukcijski sam po sebi dovoljan izazov za napraviti, a kada još ubacite i chronograph, tada znate da je riječ o zbilja high-end mehanizmu.

Samo kod ovakvih modela zaboravite na čelik. Zlato ili platina i kombinacija između srebrnog i antracit brojčanika je jedina od ponuđenih opcija a limitirana serija od 75 u zlatu i 25 u platini sama po sebi govori o ekskluzivnosti ovog modela..


IWC Portugieser Perpetual Calendar Double and Single Moon

Sljedeći model vam ne trebamo pretjerano predstavljati, jer ako imalo pratite našu Facebook stranicu znate smo teški ljubitelji ovog modela. Na sreću, IWC ga nije mijenjao, već ga je samo poboljšao u najvažnijim detaljima. Nova generacija mehanizma iz 52000 ‘obitelji’ je riješila ‘dječje bolesti’ prijašnje verzije mehanizma, poput oštećenja sustava navijanja radi velike mase rotora. Rotor je u novoj verziji drastično tanji, a sila navijanja se optimalno raspoređuje u čak dvije glavne opruge koje garantiraju rezervu snage od masivnih sedam dana.

Vizualne novosti su pak diskretnije prirode. Radi se o malim dizajnerskim elementima poput minutnih podjela na vanjskoj strani brojčanika, suptilno modificiranom fontu na sub-dialovima, novom obliku safirnog stakla koji daje prividan dojam manje debljine i zlatnim umetcima na indikatoru Mjesečevih mijena koje simboliziraju zvjezdano nebo. Ostatak sata je ostao nepromijenjen i po našem mišljenju – savršen!

 

Ovisno o tome da li želite jednostruki ili dvostruki prikaz Mjesečevih mijena (za sjevernu i južnu hemisferu), možete birati između nekoliko tipova brojčanika (plavi, srebrni ili antracit). U oba slučaja u obzir dolaze samo plemeniti metali kućišta, dakle bijelo i crveno zlato.

Ostatak kolekcije čitajte u drugom djelu našeg predstavljanja. Uskoro na Portalu Satova!


There are no comments

Add yours