HYT Skull

Vjerojatno jedna od najmlađih manufaktura u bogatoj povijesti urarstva, a ujedno i jedna od najekstravagantnijih je ponovno pomaknula granice tehničke inovativnosti i dizajna. Prije samo dvije godine je HYT uspješno spojio mehanički sat sa njegovim najvećim neprijateljom – fluidom. Na Portalu Satova ste mogli čitati o HYT (Hydro Mechanical Horologists) od samih početaka, krenuvši od H1 modela koji je postao gotovo instantno hit na tržištu pa sve do nasljednika H2 čiji je dizajn bio inspiriran trkaćim motorima. Novi model za 2015. je nešto potpuno novo i potpuno divlje. Štoviše, toliko divlje da čak i nema minutnu kazaljku. Predstavljamo vam HYT The Skull.

Godina 2015. će biti posebno interesantna za HYT. Brand koji je svega dvije godine na tržištu je najavio čak nekoliko novih modela ove godine, a sa konceptom The Skull je pokazao koliko je zapravo ozbiljan igrač kada je u pitanju inovacija. Gledajući čisto vizualno, očito je da “The Skull” (eng: lubanja) nije tipičan sat sa kazaljkama i pušerima (uostalom, koji HYT je?), međutim ovaj je toliko ekstravagantan da uopće ne pokazuje tekuće minute. Jedini element koji pokazuje vrijeme je tekućina u staklenoj cijevi koja je posebno oblikovana u silueti lubanje. Tekućina (bilo crvene ili zelene kričave boje) se kao i kod svih HYT modela kreće duž staklene cijevi i time indicira trenutačno vrijeme na vanjskoj luneti koja prikazuje sate. Upravo taj oblik lubanje je bio poseban izazov za inženjere jer se staklena cijev zakrivljuje pod kutovima od 45, pa sve do ekstremnih 90 stupnjeva, što može prouzročiti probleme po pitanju propusnosti tekućine.

Oni malo boljeg vida će odmah uočiti poznatu pozadinu Lubanje. Mehanizam je praktički preuzet sa originalnog H1 modela, međutim radi se o verziji mehanizma sa dorađenim, jačim cilindrima (odnosno, točan naziv bi bio ‘pumpama’) koje su riješile problem oko već spomenute manje propusnosti staklene cijevi na pregibima. Novi dizajn mehanizma sa većim pumpama je tako i zahtjevao i veće kućište, koje je u ovom slučaju naraslo za dodatnih 2mm (ukupno na 51mm). Iskreno, ovakav sat i treba biti masivan, uočljiv i viđen!

Detalji poput standardnih prihvata za remen, interne lunete, poliranih rubova kućišta sa brušenim velikim površinama su preuzeti sa prethodnih H1 i H2 modela a masivna krunica je u ovoj verziji ostala zakinuta za štitnike. Iako je ovaj model također zakinut i za prikaz tekućih minuta, nevjerojatno je da nije ostao bez tekuće sekundarke koja se nalazi unutar lijevog “oka” na prednjoj strani brojčanika. Desno oko pak skriva također jedan feature, ali možete ga primijetiti tek ako se jako koncentrirate na njega. Riječ je o indikatoru rezerve snage koji postepeno potamnjuje kako rezerva snage opada od deklariranih 65 sati rada.

Sa The Skull-om HYT je predstavio jedan totalno nepraktičan i vjerojatno neupotrebljiv koncept. Osim što je ogroman, sat je gotovo (precizno) nečitljiv, ekstreman i “lud”. To se uostalom i očekuje od manufakure poput HYT-a. Ako želite klasično, jednostavno i čitljivo….okrenite se radije brandovima poput Rolexa ili IWC-a. HYT Red Eye sa kombinacijom zlata i titana će biti limitiran na svega 25 komada, dok će Green Eye biti limitiran na 50. Cijena nažalost nije poznata, ali očekujte da će biti kao i sam sat – “luda”!


There are no comments

Add yours