Breguet-Tradition-Automatique-Seconde-Retrograde-7097-4-1200×800

Baselworld 2015: Breguet Tradition Automatique Seconde Rétrograde 7097

Iako će službeno biti predstavljen javnosti u travnju, Breguet nam je najavio samo djelić nove Tradition kolekcije koju namjerava predstaviti na Baselworld sajmu ove godine. Breguet će tako desetu godišnjicu od predstavljanja prvog Tradition modela upotpuniti sa nekoliko novih satova, uključujući i model koji će po prvi puta dobiti retrograde komplikaciju.

Sva važna obilježja Tradition kolekcije su također prisutna i na novom Automatique Seconde Rétrograde modelu. Za razliku od tradicionalnih satova, mehanizam je u potpunosti izložen na prednjoj strani a vrijeme se prikazuje preko manjeg brojčanika pri samom vrhu. Brojčanik je kao i kod kompletne Tradition kolekcije napravljen od bijelog zlata, a kompletno finiširanje, uključujući i hobnail uzorak u centru brojčanika je rađen ručno. Retrograde komplikacija, po kojoj je i nazvan ovaj model, se pomaknuta sa lijeve strane brojčanika a prikazuje skalu 0-60 po kojoj putuje sekundarka. Onog trenutka kada sekundarka dođe do markera 60, instantno skače na nultu poziciju.

U centru brojčanika je postavljen cilindar glavne opruge koja može pohraniti energiju za 50 sati rada, a simetriju na brojčaniku dodatno upotpunjuju i dva masivna mosta koji fiksiraju prijenosni zupčanik sa lijeve, odnosno nemirnicu sa desne strane. Nemirnica je dodatno osigurana preko pare-chute anti shock sustava kojeg je Abraham Louis Breguet izumio davne 1790. godine. Iako na mehanizmu nedostaju detalji od plemenitih materijala, djeluje fantastično dorađen i ukrašen, a pogotovo nas se dojmila površina mainplate-a i mostova, koja je nakon obrade dobila efekt kore naranče.

Najnovija verzija Tradition mehanizama, calibre 505SR1, će uz silicijsku Breguet overcoil (specifičan oblik nemirnice koji zadržava preciznost nakon što rezerva snage padne ispod nominalne vrijednosti) nemirnicu dobiti i automatsko navijanje, tako da će biti primjereniji za svakodnevno nošenje. I ‘sitnica’ koju će zasigurno cijeniti svi ovisnici o preciznosti – mehanizam je podešen u svih šest pozicija tako da možete očekivati izuzetne performanse. Breguet Tradition Automatique Seconde Rétrograde u promjeru od 40mm će biti raspoloživ u kućištu od bijelog ili crvenog 18k zlata, a cijena ovog luksuza će se znati tek nakon predstavljanja u Baselu. Međutim, čisto da vas pripremimo, očekujte 30-35.000€. Okvirno!