IWC Portugieser Annual Calendar SIHH 2015 4 (1)11

IWC predstavio prvi Annual Calendar u Portuguese kolekciji

U 2015., IWC Schaffhausen će slaviti čak 75. godišnjicu Portuguese modela, klasičnog i bezvremenskog ručnog sata koji je po prvi puta napravljen krajem 1930′. godina. U posljednjih 75. godina, Portuguese  je prerastao iz jednog modela u kompletnu kolekciju, po mnogima i najpopularniju, a poznavajući IWC i njihov način ‘osvježavanja’ kolekcija, ove godine možemo očekivati i desetak novih modela. No prije nego što ćemo dobiti uvid u novu kolekciju, IWC nam je predstavio svoj najvažniji model za ovu godinu i dao nam je praktički teaser što sve možemo očekivati. Predstavljamo vam prvi Portuguese automatic sa godišnjim (Annual) kalendarom i potpuno novim in-house mehanizmom – IWC Portugieser Annual Calendar ref. 5035.

Godinama IWC svoje modele naziva Portuguese (odnosno prevedeno ‘Portugalac’), međutim od ove godine naziv sata je promijenjen u Portugieser (njemački za Portuguese). Inspiracija za promjenu imena je stigla od originalnog ‘Portugalca’ koji je nosio upravo to ime.

Novi IWC Portugieser Annual Calendar dijeli dizajn, barem u velikoj većini, sa modelom Portuguese Automatic. Čak je i na prvi pogled mehanizam praktički identičan, uključujući i ukupnu rezervu snage koja iznosi masivnih sedam (7!!!) dana. Ljubitelji većih satova će biti oduševljeni činjenicom da je porastao u promjeru na 44.2mm, a gledajući ga sa profila, i debljina mu je porasla na 15.3mm. Rezultat toga je i novi mehanizam sa Annual calendar komplikacijom, ali i radi upotrebe zakrivljenog safirnog stakla, što je također novost za Portugieser kolekciju.

Iako vizualno ne djeluje tako, IWC je ovim modelom predstavio potpuno novu obitelj mehanizama 52000, a kalibar koji će dolaziti u ovom modelu nosi referentni broj 52850. U suštini se radi o unaprjeđenju kalibra iz serije 50000, koji je bio poznat po problemima vezanim uz navijanje ogromne glavne opruge i preteškog rotora koji bi često rezultirali sa uništenim rubinima na glavnoj osovini. U novom kalibru je to promijenjeno, jedna masivna opruga je zamijenjena sa dvije manje duljine, a patentirani Pellaton sustav navijanja po kome je IWC poznat je kompletno redizajniran. Uz to, u sustav navijanja su sada ukomponirane komponente od iznimno otporne keramike koje bi trebale drastično smanjiti trenje.

Vizualno mehanizam također djeluje dotjeraniji i prepun detalja. Rotor koji služi za navijanje opruge više ne treba biti toliko masivan, tako da je tanji a u centar je umetnut medaljon od crvenog zlata sa motom IWC-a Probus Scafusia“. Međutim naviše priče će se vrtjeti oko godišnjeg kalendara koji je pozicioniran u obliku tri zasebna prozora na samom vrhu brojčanika. IWC već godinama ima u ponudi modele sa Perpetual kalendarima, međutim ovo je prvi puta da je predstavio Annual kalendar. Za razliku od Perpetuala, Annual kalendar ne može uzimati u obzir prijestupne godine, tako da ga je potrebno ručno prebaciti svake veljače za jedan dan. Ako uzmemo u obzir da će mu cijena zasigurno biti drastično niža od Perpetuala, to je nedostatak koji se može pregristi. Tri prozora na vrhu brojčanika prikazuju trenutačni mjesec, dan u mjesecu i dan u tjednu.

IWC Portugieser Annual Calendar će dolaziti u čak tri ‘okusa’: čelična verzija sa plavim i srebrnim sunburst brojčanikom koja je uz čelično kućište također raspoloživa u 18k zlatnoj varijanti. Oba tipa kućišta dolaze isključivo sa crnim aligator remenom i preklopnom kopčom (od istog metala kao i kućište). Cijena nažalost još nije poznata, trebamo se još malo strpiti do kraja ovog mjeseca.