montblanc-e-strap-00

Montblanc odgovorio na rastući trend ‘smart’ satova

U posljednjih 12 mjeseci trend rasta ‘pametnih satova’ je probio sve očekivane prognoze na tržištu. Koncept koji je započeo kao ideja nekoliko entuzijasta koji su željeli integrirati funkcije naših modernih mobilnih uređaja na ručni sat je rezultirao pravom malom evolucijom na tržištu satova. A kada se u priču umiješaju velike kompanije poput Google-a, Motorole i LG-a, stvari postaju jako interesantne (i istovremeno opasne za proizvođače satova). Bilo je pitanje vremena kada će to početi utjecati na industriju satova, međutim iako se satne manufakture poput Rolex-a, Patek Philippe-a i IWC-a ne moraju pretjerano zabrinjavati, tržište bi se u nižem segmentu moglo opasno zakuhati.

Ali iako je luksuzna niša koliko toliko sigurna, odgovor na taj rastući trend se svejedno očekivao. I prva manufaktura koja je zapravo dala svoj ‘smart’ odgovor je Montblanc, sa novom Timewalker Urban Speed kolekcijom u kombinaciji sa ‘elektroničkim remenom’, ili kako ga oni nazivaju e-Strap.

U suštini je e-Strap digtalni remen, dizajniran u stilu NATO remena koje je u prošlosti koristila vojska radi konstrukcije i sigurnosti (remen je prolazio kroz zavarene ‘štiftove’ ispod poklopca sata, tako da je sigurno stajao na ruci i u najrigoroznijim uvjetima). Digitalni dio remena se odnosi na digitalni modul, napravljen čeličnog kućišta presvučenog PVD slojem koji u sebi ima integriran monokromatski OLED ektran veličine 0,9 incha i rezolucije od 128*36 pixela. Iako se tehnički ne radi o ‘pametnom satu’ ipak ovaj digitalni modul daje neku dozu dodatne elektroničke funkcionalnosti mehaničkim satovima.

Kako modul radi? Preko Bluetooth veze se spaja sa mobilnim uređajima (trenutačno su podržani Android uređaji proizvođača Samsung – Note 3 i 4, S4 i S5 te iPhone uređaji) i na OLED ekranu osjetljivom na dodir može prikazati informacije poput e-maila, tekstualnih poruka, propuštenih pozive, kalendara i podsjetnika. Uz osnovne funkcije podržani je i tkz. pedometar koji mjeri vašu dnevnu aktivnost (broj prijeđenih kilometara, potrošene kalorije itd.) a dodana mu je mogućnost da može raditi i kao okidač za kameru na vašem pametnom telefonu.

Interesantno je da ovaj modul neće biti isključivo ograničen na novu Montblanc Timewalker Urban Speed kolekciju, već će se moći naručiti i kao zaseban modul po cijeni od 250€. Prema tvrdnjama iz Montblanc manufakture, e-Strap modul je otporan na udarce i vlagu, a niska potrošnja OLED ekrana omogućava vrijeme autonomije od pet dana. Punjenje se nažalost ne obavlja na fancy način, recimo preko solarnih čelija već preko dobrog starog USB ulaza. I s obzirom da je e-Strap toliko jednostavan za instalaciju, praktički ga možete koristiti za bilo koji NATO remen, širine 20 ili 22mm.  Trenutačno je predstavljen u isključivo crnoj boji, ali najavljena je cijela paleta boja koja bi trebala zadovoljiti i one najzahtjevnije tech kolekcionare.

Montblanc e-Strap će vrlo vjerojatno biti raspoloživ nakon SIHH sajma, kao i Timewalker Urban Speed kolekcija čija cijena kreće od 2.990€ za automatic model sa uključenim ‘digitalnim’ remenom.