Piaget-Altiplano-Chronograph-Flyback-2

Piaget Altiplano Chronograph – najtanji ručno navijani Flyback chrono

Kada se svi bore i natječu u što većim, “bržim” pa i “dubljim” satovima, Piaget se fokusirao na u potpuno drugom smjeru – debljini, tj. nedostatku debljine. Manufaktura iz La Côte-aux-Fées je već godinama poznata po proizvodnji najtanjih satova na tržištu. Uostalom, njihov Altiplano 900P (čiju najavu možete pročitati klikom na LINK) je prošle godine postavio rekord sa magičnom brojkom od 3,65mm. Tako je, u tih sićušnih 3,65mm je ugurano safirno staklo, mehanizam, kućište i set kazaljki. No ovog puta se Piaget primio malo jačeg izazova: proizvesti najtanji ručno navijani chronograph na svijetu. I to ne bilo kakav chronograph, već sa setom komplikacija.

Pregledom novog Aliplano Chronographa iz svih kuteva možemo zaključiti da je sat tanak, međutim to smo i već navikli kod Piaget-a. Ono što je zapravo impresivno su tehnički podaci o mehanizmu. Debljina novog in-house mehanizma cal. 883P je svega 4,65mm. “Lako je” zadržati malene dimenzije kada imate jednostavne komplikacije, ali dodajte k tome chronograph sa column kotačem i vertikalnom polugom (elementi koji su većinom rezervirani za high end chronograph mehanizme), pa i flyback komplikaciju (kojom je moguće resetirati chronograph pritiskom na jedan pušer) tada se stvari opako zakompliciraju. Uključite u to pravu GMT komplikaciju (koja se prikazuje preko sub-diala na 9h) i rezervu snage od 50 sati, ukupna debljina od 4,65mm već počinje zvučati kao kategorija anoreksije.

Mehanizam je pravi gušt za promatranje visoke razine obrade Piaget manufakture. Od ručno poliranih rubova mostova i brušenih zupčanika (od kojih neki imaju debljinu od svega 0,12mm) pa sve do kružnog Côtes de Genève reljefa…sve je napravljeno po najvišim urarskim standardima. Sa promjerom od 41mm i ukupnom debljinom od 8,24mm je tako Piaget ponovno zaradio titulu “najtanjeg” na tržištu, iako u kategoriji ručno navijanih mehaničkih chrongrapha. U odnosu na njihov Altiplano 900P, 8,24mm možda ne zvuči pretjerano tanko, ali na prste dvije ruke možete nabrojati manufakture koje proizvode toliko tanke satove bez komplikacija i sa svega tri kazaljke.

Piaget je sa novim Altiplano Chronographom pokazao koliko se ozbiljno počeo baviti urarstvom, iako moramo se pitati, gdje je granica tog “skidanja kilograma” (točnije bi bilo “grama”)? Iako je Piaget svoje satove stavio na opaku dijetu, očigledno da su im se cijene obrnuto proporcionalno ‘podebljale’. Altiplano Chronograph će biti raspoloživ od početka 2015. godine po cijeni od 24.500 €.

 

 

 


There are no comments

Add yours