IWC-Portofino-Pure-Classic-IW511101-02

Pre-SIHH 2015: IWC predstavio novu Portofino Hand-Wound kolekciju

Samo nekoliko tjedana prije početka SIHH sajma, IWC Schaffhausen nam je odlučio u kratkim crtama predstaviti svoj novitet na tržištu – Portofino Hand Wound Pure Classic kolekciju. Portofino modeli su već dulje vremena prisutni na tržištu i karakteriziraju ih vrlo čist, jednostavan i tradicionalan dizajn. Kod njega nema previše ‘mudrosti’, maksimalno tri kazaljke, minimalni detalji na brojčaniku i “aerodinamična” kućišta. Praktički sve značajne sitnice koje tvore idealan dress sat.

Portofino modeli, odnosno barem oni sa ručno navijanim in-house mehanizmima su patili od jedne boljke – promjera kućišta, koji se kod Hand Wound Big Date i Hand Wound 8 Days modela kretao oko 45mm. Uzmite u obzir da pričamo o satu koji nema lunete, dakle tih 45mm izgleda poprilično zastrašujuće na zapešću. Prije nešto više od dva mjeseca, IWC je predstavio čak dvadesetak novih modela u MidSize Portofino kolekciji, međutim falio je muški model koji bi dimenzijama pao u razred između 40 i 45mm u promjeru.

 

Upravo u tu kategoriju spada novi IWC Portofino Hand-Wound Pure Classic, koji je sa svojih 43mm u promjeru i 12mm debljine taman na granici umjerene dimenzije, a opet da bude uočljiv i kao takav – statusni simbol. Predstavljen u čeličnom i zlatnom izdanju, novi Portofino posjeduje IWC-ov in-house kalibar 59060, vrlo sličan ali i nešto ‘mršaviji’ mehanizam od spomenute veće ‘braće’ od 45mm. Predivno ukrašen Cal. 59060 tako posjeduje rezervu snage od čak 196 sati (osam dana) što je vrlo impresivan podatak, s obzirom da mu nemirnica radi na nešto višoj frekvenciji od 28.800 bph. Kao i pravi klasični dress satovi, minimalizam je jedino što prolazi. Dakle ako je izostao datum i sekundarka, tada zaboravite na bilo kakvu dodatnu komplikaciju.

Pozadina mehanizma, uz sve blagodati fine i vrlo detaljne obrade, posjeduje i indikator rezerve snage. Nemirnica sa fiksnom duljinom opruge nema tipičan način regulacije, već se sustav regulira preko zlatih ‘utega’, pozicioniranih na svakom kvadrantu nemirnice. Côtes de Genève (Ženevski vertikalni reljef) je naravno prisutan, kao i na gotovo svim satovima ove klase. IWC Schaffhausen Portofino Hand-Wound Pure Classic kreće od cijene od 8.700€ za model od čelika, dok ćete za zlatnu verziju izdvojiti nešto manje od dvostrukog iznosa – 16.800€.


There are no comments

Add yours