Jaeger-LeCoultre-Master-Calendar-Meteorite-dial-1 (1)

Pre-SIHH 2015: Master Calendar iz Jaeger LeCoultre-a sa meteorit brojčanikom

Manufaktura Jaeger LeCoultre je desetljećima poznata po svojim izuzetnim mehanizmima, elegantno zakrivljenim kućištima i jednostavnim bezvremenskim brojčanicima. Master Calendar serija, koja je svoj zadnji update doživjela na SIHH sajmu prije točno dvije godine spada u najprodavanije JLC modele. Mislim dajte ih samo pogledajte, neovisno o tome da li ste ljubitelj klasične elegancije ili casual sportskih satova, ovo vam se naprosto mora svidjeti. Na SIHH sajmu u siječnju 2015, Jaeger LeCoultre će predstaviti jednu novost. Novost koja možda nije toliko revolucionarna kao nova komplikacija ili potpuno novi mehanizam, ali vjerujte mi, ono što planiraju predstaviti doslovno nije sa ovog planeta!

“Nova” Master Calendar linija će od 2015. biti popunjena za dva nova referentna broja – Q1552540 u ružičastom zlatu i Q1558421 u čeliku sa fantastičnim brojčanicima napravljenim od meteorita. Pod “meteorit” ne mislimo na neko kodno ime za potpuno novu tehnologiju koju je izmislio marketinški tim, već doslovno na kamen koji je prema znanstvenicima nastao u asteroidnom polju između Marsa i Jupitera, te koji je sletio na područje Švedske. Prema svemu sudeći, Jaeger LeCoultre je jednostavno kupio veliku količinu meteorita, izrezao ga vrlo precizno (meteorit je izuzetno krhki kamen) i satima polirao kako bi se dobila ova gotovo unikatna tekstura na brojčaniku koja se presijava ovisno o kutu gledanja.

Jaeger LeCoultre Master Calendar je u doslovnom smislu riječi – ljepotan. Sa svojim oblim kućištem, vrlo tankim profilom i simetričnim dizajnom brojčanika već godinama zaslužuje titulu Jaegerovog bestsellera. To je jedan od satova koji je zamišljen da bude diskretan, da leti “ispod radara”. Stoga je u početku ideja stavljanja ‘meteorita’ na brojčanik nije zvučala naročito privlačno, ali gledajući ga ovako na slikama, ne možemo se odlučiti da li je ljepši čelični ili zlatni model. Razmještaj elemenata po brojčaniku podsjeća na satove iz 50′ i 60′ godina, kada se datum prikazivao preko centralno smještenih prozora (da dan u tjednu u mjesec u godini) i preko vanjskog ruba brojčanika (uz pomoć četvrte kazaljke). Imajte na umu da ovo nije Perpetual, pa ni Annual kalendar, što u pravilu znači da mehanizam ne može uzimati u obzir mjesece sa 30. odnosno 31. danom, kao ni veljaču. Iako to sa ovog gledišta možemo vidjeti kao nedostatak, jako se pozitivno vidi na cijeni.

Najvažnije od svega, izgleda da Jaeger LeCoultre neče napraviti limitiranu seriju ili seriju namijenjenu isključivo za svoje butike. Dakle, u planu je serijska proizvodnja (očigledno se radi o opakoj količini meteorita). Cijena nažalost još nije poznata, ali vrlo vjerojatno će biti za 10-15% veća u odnosu na modele sa običnim brojčanicima (čelik – 8.800€ i zlato 19.700€).