Baume-Mercier-Clifton-Automatic-Big-Date-and-Power-Reserve-1

SIHH 2015: Baume & Mercier najavio klasičan Clifton model sa indikatorom rezerve snage

Iako smo još tjednima udaljeni od siječanjskog SIHH (Salon International de la Haute Horlogerie) sajma, novosti o novim modelima se slijevaju iz dana u dan. Baume & Mercier, jedan od klasičnijih proizvođača švicarskih satova je upravo predstavio svoj novi dodatak ‘Clifton‘ kolekciji, sa Big Date i Power Reserve komplikacijom.

Baume & Mercier nije brand koji će pokrenuti toliko entuzijazma kao što je to slučaj sa Rolex i Patek Philippe manufakturama. Zasigurno neće imati puno sljedbenika koji su kolekcionari i puristi, ali to svakako nije razlog da ga se podcjenjuje. Naime, Baume & Mercier pogađa nišu tržišta koja je usmjerena potencijalnim kupcima koji traže iznimno kvalitetan i elegantan sat, ali ujedno da i posluži kao svakodnevni sat za sve prilike. Bilo da se radi o poslovnim sastancima, gala večerama ili spuštanju po crnoj stazi u Val Thorens-u.

Koristeći isto kućište kao i na Retrograde modelu, Baume & Mercier je predstavio vrlo elegantan spoj klasičnog dizajna i komplikacija koje u satovima često uzimamo zdravo za gotovo, a ponekad su zbilja korisne. Uzmimo ‘Big Date‘ komplikaciju, postavljenu u gornju hemisferu brojčanika. Sastavljena je od dva rotacijska diska i s obzirom da je postavljena u gotovo središnji dio brojčanika, uvelike olakšava čitanje datuma. Pri samom dnu brojčanika je postavljen indikator rezerve snage, također preuzet sa već spomenutog Retrograde modela. Komplikacija, koja je po nekima nepotreban detalj na brojčaniku, može jako dobro doći, pogotovo kada imate nekoliko satova koje rotirate na dnevnoj ili tjednoj bazi jer uvijek znate stanje navijenosti glavne opruge.

Novi Clifton je umjerene dimenzije od 43mm u promjeru, što ipak treba uzeti sa rezervom jer je riječ o satu bez lunete, koji uživo može djelovati i nešto veće nego što mu to sugerira stvarna dimenzija. Anfas pogled na prednji dio kućišta nevjerojatno podsjeća na Omega sportske modele, ponajviše iz Seamaster serije sa uvrnutim brušenim prihvatima za remen. Polirana luneta i bočna linija kućišta daje dozu elegancije i odlično se uklapa u bijeli brojčanik sa pozlaćenim satnim indikatorima i kazaljkama. Po pitanju mehanizma,  Baume & Mercier se odlučio na ETA dizajn, vrlo vjerojatno iz Soprod obitelji mehanizama kako bi se zadržala razumna cijena. Preko pozadinskog stakla se vide i lijepi detalji poput Côtes de Genève reljefa i Perlage ukrasa po mostovima. Cijena nažalost još nije poznata, ali budite sigurno da ćemo ju objaviti čim ju saznamo.


There are no comments

Add yours