DSCF4816

U-Boat U-42 Limited Edition *RECENZIJA*

Probiti se u današnje vrijeme u luksuznu industriju satova je popriličan pothvat. Kao i u svim industrijama, opstaju oni koji su inovativni i unikatni. A u ovom svijetu satova to znači dvije stvari – biti prepoznatljiv po dizajnu ili po mehaničkim svojstvima svojih mehanizama.

U-Boat ne spada u naročito mlade manufakture, barem ne ako sagledamo godinu kada se prvi puta to ime spominje. Godine 1942. talijanski inženjer Ilvo Fontana je bio zadužen od strane talijanske mornarice da dizajnira i konstruira novi model ručnih satova koje će koristiti njihovi piloti i ronioci. Satovi su sa punim pravom bili namjerno predimenzionirani jer su bili namijenjeni nošenju preko odijela, a ogromni indikatori su omogućavali dobru vidljivost u mračnim uvjetima. No, iz razloga koji nisu poznati, dizajn U-Boata nije prihvaćen i nacrti su ostali zakopani u ladicama sljedećih 58 godina.

2000. godinu možemo uzeti kao godinu u kojoj se službeno rodio U-Boat brand, barem u obliku kakvom ga poznajemo danas. Unuk osnivača U-Boat branda, Italo fontana, je inspiriran originalnim nacrtima iz 1942. započeo novu povijest svoga branda koji će se pokazati kao puni pogodak na tržištu. U-Boat nije imao slavan start. U početku svog pozicioniranja na tržištu su predstavili Lefthook, model sa karakterističnim krunicom na lijevoj strani kućišta sa japanskim quartz mehanizmima koji su bili upitne kvalitete i završne obrade. Kako se tijekom godina brand razvijao, došao je do trenutka u kojem je trebalo odlučiti da li žele usmjeriti svoju proizvodnju na kvalitetniji pristup sa manjim brojem modela ili postati proizvođač satova sa masovnom proizvodnjom. Prema modelima koje predstavljaju i prema limitiranoj seriji U-42 koja nam je stigla na recenziju, očigledno je kako su se odlučili za prvu opciju.

Iako je danas još uvijek smatran kao modni brand, U-Boat se počeo probijati visokim tempom. Dovoljno je da pogledate kakav imaju nastup iz godine u godinu na najpoznatijem sajmu satova u Baselu, kada su sa malog štanda prerasli u izložbeni prostor na nekoliko katova . Dizajnerski gledano, očigledno je kako je jako velik broj elemenata vrlo sličan ili gotovo identičan Panerai satovima, još jednom talijanskom brandu koji je bio službeni dobavljač talijanske ratne mornarice.

Model koji nam je stigao na recenziju je izvorno inspiriran originalnim dizajnom iz 1942. godine, stoga i nosi naziv U-42. Masivno kućište steampunk dizajna u sebi krije ozbiljne dimenzije – 16mm debljine, 47mm promjera i čak 55mm koliko iznosi dužina između prihvata (lug-to-lug) je čak i izazov za jača zapešća. No, utješna je činjenica da je sat u potpunosti napravljen od vrlo lakog metala – titana i to tamne antracit boje koja dodatno naglašava crte kućišta i military look. Krunica na lijevom boku kućišta, praktički dio po kojem su poznati svi U-Boat satovi je konstruirana u obliku poluge koju je potrebno pomaknuti u vodoravni položaj kako bi se sat navio ili podesilo vrijeme. Krunica nije na navoj, stoga nas je iznenadila deklarirana vodootpornost od 300 metara a i radi specifičnog položaja, nije moguće namjestiti ili naviti sat kada je na ruci. Interesantan detalj se nalazi tik do krunice, a radi se o pločici na kojoj je ugraviran unikatan broj limitiranog primjerka, kao i zemlja podrijetla (Italija, naravno).

Suprotna strana kućišta nije nimalo manje dosadna. Kućište na tom položaju sakriva dodatnu polugu, koja služi za zaključavanje bi-direkcionalne lunete. Luneta za razliku od većine ronilačkih modela, nema zupce preko kojih se može precizno podesiti položaj, već se okreće bez trenja. U otvorenom položaju, luneta ima par milimetara vertikalnog praznog hoda što tehnički ne utječe na funkcionalnost, ali bismo voljeli vidjeti da je taj dio malo praktičnije riješen, pa barem sa dodatnom brtvom koji bi sveo prazan hod na minimum.


There are no comments

Add yours