Cartier-Crash-Skeleton-wristwatch-thumb-1600×1067-24678

SIHH 2015: Cartier Crash Skeleton

NA SIHH sajmu 2015. Cartier će nakon nepunih pedeset godina od lansiranja originalnog Crash modela predstaviti prvu skeletoniziranu inačicu, i to u nešto većoj dimenziji. Prema legendi, unikatan dizajn Cartier Crash modela je doslovno inspiriran sa originalnim Cartier ručnim satom iz ’60. koji je ‘preživio’ automobilsku nesreću jednog od menadžera Cartierove podružnice u Londonu. Intenzivan udarac i temperatura su toliko devastirali simetrično kućište Cartiera Maxi Oval da je izgledao kao da je izašao iz jednog od umjetničkih djela Salvador Dali-a.

Ako izuzmemo par detalja i činjenicu da brojčanik praktički ne postoji, novi model  je gotovo identičan klasičnom Crash modelu iz 1967. godine. Da, kućište je poraslo oko 10% u odnosu na original (28.15mm u promjeru i 45.32mm u dužini) čime je i primjereniji muškoj ruci, ali s obzirom na vrlo uzak kožni aligatorski remen, sat će djelovati manje od službenih dimenzija. Naravno, oblik samog kućišta je sigurno prouzrokovao niz tehnoloških komplikacija u proizvodnji. Činjenica da je korištena platina za materijal kućišta je predstavila dodatni problem, jer oblikovanje ovih asimetričnih krivulja je teško kada radite sa mekanim metalom poput zlata, a pogotovo kada radite sa materijalom koji je vremenski  i tehnološki zahtjevniji i do deset puta.

Kompliciran dizajn kućišta je onemogućio i korištenje safira, tako da je prednja i stražnja strana zaštićena mineralnim staklom, zakrivljenim i po vertikalnoj i horizontalnoj osi. Kao što ste vjerojatno i već zaključili, mehanizam je također predstavljao izazov i isključivo je proizveden za ovaj model. Kalibar MC9618 je baziran na skeleton mehanizmima koji su korišteni u Santos i Tank serijama, uz spomenute modifikacije koje uključuju fluidan oblik mainplate-a koji sadrži sve komponente mehanizma. Mostovi su rađeni od njemačkog srebra, sa poliranim rubovima i brušenim plohama. Interesantno je kako su dizajneri ujedno i uklopili i indikatore u mainplate, izvedene u obliku ‘rastopljenih’ rimskih brojki. Zahvaljujući dvije opruge unutar mehanizma, rezerva snage je ograničena na tri dana.

Cartier Skeleton Crash će biti ograničen u svega 67 primjeraka po cijeni od 50.000€. Međutim, u planu je i dodatnih 67 limitiranih primjeraka od platine i dijamanata, ali u nešto većem cjenovnom razredu od 85.000€. Iako cijena tjera suzu na oko, popularnost ovog modela je izuzetna i velika šansa postoji da će biti daleko veći broj kupaca od limitiranih primjeraka.